Ni ravno pogosto, da varuhi kulturne dediščine neko gradnjo podprejo in jo hvalijo. To se je zgodilo s hotelom Jelen (trgovine, 60 stanovanj, 175 parkirnih mest), ki bo iz sramote postal ponos mesta: "Veseli nas, da so nas povabili k nastajanju projekta in nas niso - kot navadno - le seznanili z nekim načrtom. Kompleks Jelen s predlagano rešitvijo pomeni res primeren zaključek starega jedra," je dejal Miloš Ekar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj. Občina je sodelovala pri izboru rešitve na natečaju in podžupan Stane Štraus je s celotnim dogovarjanjem lahko zgled drugim, ker sodelovanje vseh vpletenih v neki poseg v prostor pomeni tudi manj možnosti za različna nesoglasja.

"Mi smo želeli Kranju zgraditi nekaj lepega, dobrih rešitev je bilo nekaj, izbrali smo tisto, ki ustreza vsem kriterijem," je dejal Franc Zupančič, odgovoren za naložbo v lastniku Jelena, podjetju Elektroservisi Trzin. Naložba velja (začela naj bi se prihodnje leto in končala v letu in pol) okoli 10 milijonov evrov, stanovanja in tudi poslovni del pa naj bi predstavljali nadstandardno ponudbo na eni najlepših lokacij v Kranju.

Matej Blenkuš (A Biro iz Ljubljane) kot soavtor sprejete rešitve pozidave Jelena je na zanimiv način predstavil rešitev, ki v sebi združuje izročilo preteklosti in geografske značilnosti okolja ter tudi zahteve po bivanju modernega človeka. Poleg 60 stanovanj bo še 1300 kvadratnih metrov namenjenih poslovnim dejavnostim, bližnji Globus in Hotel Creina pa sta kot dediščina arhitekta Ravnikarja v predstavljeni rešitvi zagotovo dobila privlačnega tekmeca pri arhitekturni podobi mesta.