Odstranitev maternice

Pred enim letom in pol so mi odstranili maternico zaradi povešenosti in vstavili nekakšno plastiko. Zanima me, če se ta plastika lahko kaj premakne in povzroča kakšne zdravstvene težave. Pavla

Maternico dvigujejo iz njene normalne lege v mali medenici poln mehur, tumorji in zarastline. Maternica je povešena, če se maternični vrat, ki se otiplje približno sedem centimetrov globoko v nožnici, spusti proti izhodu nožnice. Pri kihanju in kašljanju ter nošenju in dvigovanju težkih bremen pa se občasno spušča še niže in se lahko prikaže tudi zunaj nožnice.

Pacientke to občasno spuščanje opisujejo kot "bulo", ki se prikaže pred nožnico.

Zdrs maternice strokovno imenujemo descenzus. Descenzus maternice vedno spremlja spust, descenzus nožnice. Descenzus sprednje stene nožnice je pogosto kombiniran s povešenim mehurjem (cystocele), descenzus zadnje stene nožnice pa s povešeno danko (rectocele). Enterokela je izpadla peritonealna vreča, ki sili skozi nožnico v zunanje spolovilo in vsebuje črevesne vijuge, neke vrste trebušna kila, ki pa sili ven skozi oslabljene mišice medeničnega dna in vezi. Pri zdrsu maternice se maternični vrat spusti niže v nožnico, vendar ne izstopi skozi nožnični vhod in se ne prikaže zunaj nožničnega vhoda.

Izpada maternice in nožnice sta lahko nepopolna (subtotalna) ali popolna (totalna). Pri subtotalnem prolapsu je vrat maternice pod, svod maternice pa nad črto, ki povezuje spodnji rob sramne kosti in konec trtice. Maternični vrat je viden pred nožničnim vhodom.

Pri totalnem prolapsu ali izpadu je svod maternice pod namišljeno črto, ki povezuje spodnji rob sramne kosti in konec trtice. Pred nožničnim vhodom leži celotna maternica z obrnjeno nožnico, delom mehurja in danke.

Najpogostejši vzrok za nastanek desenzusa in prolapsa sta prirojena ali pridobljena slabost materničnih vezi, fascij in mišic medeničnega dna, ki vzdržujejo maternico v normalnem položaju. Včasih povzročajo ali povečujejo zdrs in izpad maternice in nožnice tumorji notranjih spolovil.

Omenjene bolezenske spremembe povzročajo občutek pritiska navzdol, bolečine v trebuhu in križu, uhajanje ali zaporo seča ter težave pri iztrebljanju. Izpadla maternica moti bolnico pri gibanju in vsakodnevnem življenju.

Zdravljenje zdrsa in izpada je fizioterapevtsko s pomočjo vaj za krepitev mišic medeničnega dna, imenujejo se vaje po Keglu. Izvajamo jih tako, da stiskamo mišice medeničnega dna oziroma nožnice. Lahko si pomagamo z medeničnimi utežmi, ki jih lahko kupimo v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Vstavimo jih v nožnico in jih po navodilu zadržimo v nožnici.

Zdravljenje je tudi operativno. Kolporafija anterior je operativni poseg, pri katerem izrežemo del sprednje nožnične stene nad zunanjim ustjem sečnice do materničnega vratu in izprepariramo sprednjo steno mehurja. Postavimo krožne šive in vrnemo mehur v prvoten anatomski položaj. Za podporo mehurja naberemo še pubocervikalno fascijo in postavimo prečne šive, s pomočjo katerih dvignemo predel med sečnico in mehurjem iz visečega v normalen anatomski položaj. Opisana kirurška tehnika ali metoda se imenuje Kellyjeva plastika, čeprav v sprednjo nožnično steno ne vstavljamo nikakršne plastike. Končno zašijemo še vagino.

Zapleti: nastanek ali ponovitev stresne urinske inkontinence.

Kolporafija posterior ali zadnja plastika: pri tej operaciji izrežemo trikotnik zadnje stene nožnice z bazo v vhodu nožnice in vrhom v sredini nožnice. Z dvema ali tremi šivi združimo oba robova mišic, ki se imenujeta levatorja ani, nato nožnico zašijemo. Pri rektokeli naberemo steno danke in jo tako zožimo, pri enterokeli pa še zapremo peritonealno vrečo.

Zapleti: boleči spolni odnosi zaradi operativno zoženega vhoda v nožnico.

Vaginalna histerektomija. Gre za odstranitev maternice skozi nožnico. Opravimo jo zaradi zdrsa ali izpada maternice, nepravilnih krvavitev ob normalno veliki maternici, zaradi recidivov cin po konizacijah in mikroinvazivnega raka materničnega vratu ter pri manjših miomih. Po vaginalni histerektomiji je obolevnost manjša kot pri abdominalni histerektomiji, pooperativno okrevanje pa je hitrejše.

Zapleti so lahko pooperativna krvavitev - hematom nad krnom nožnice in perzistentna pireksija - nekoliko povišana telesna temperatura.

Spoštovana gospa Pavla, upam, da je vaša operacija uspela, da ste po njej čim prej okrevali in da se dobro počutite. Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva