Začetki lutkovnega gledališča Nebo so bili precej spontani, njegovo ustvarjalno jedro pa sta že od ustanovitve leta 2001 Petra Stare in Andrej Štular. V prvih letih svojega obstoja se je gledališče posvečalo predvsem lutkovnim predstavam in odrskim dogodkom za odrasle, v zadnjih letih pa ustvarja vse več lutkovnih predstav za otroke. Rdeča nit lutkovnih predstav LG Nebo je spajanje klasičnih lutkovnih tehnik z različnimi drugimi mediji, kar ustvarja prepoznaven umetniški izraz, prežet s poetiko, humorjem in inovativnostjo. Gledališče s svojimi predstavami gostuje po Sloveniji in tujini, letošnjo festivalsko sezono pa je začelo z gostovanjem na mednarodnem lutkarskem festivalu Puppet Palace, ki je potekal v okviru Fringe festivala v Adelaidi v Avstraliji.

O ustvarjanju predstav Andrej Štular pravi: "Lutkovna govorica je do neke mere likovna govorica, vendar pa običajno že sama tema in ustvarjanje predstave, oziroma razmišljanje o njej, narekujeta določeno likovnost in tip lutk, ki se nam zdi za določeno uprizoritev najprimernejši. Tako se najprej oblikuje besedilo, končna likovna podoba predstave pa se razvije šele v obdobju intenzivnega ustvarjanja predstave, zato je vizualna oziroma likovna plat tista, ki se prilagaja zgodbi, in ne obrnjeno. Seveda je znotraj omejitev, ki jih določa sama zgodba, veliko možnosti likovnih intervencij in inovacij."

Razstava bo na ogled od 21. aprila do 29. maja 2008, zaključek razstave pa bo pospremila tudi lutkovna predstava za otroke To je Ernest