Predsednik gibanja Stane Pejovnik je ob tem simboličnem dogodku zatrdil, da v gibanju nimajo nobenih ambicij, da bi se preoblikovali v stranko, nadaljevali pa bodo delo, ki so ga vnaprej začrtali skupaj z ustanoviteljem.

Janez Drnovšek se je na gradu Bogenšperk zadnjič srečal s člani gibanja 22. aprila lani, ko je ob dnevu zemlje posadil lipo. Prav zato so se v gibanju odločili, da na tak način počastijo njegov spomin. Na srečanju je bilo mogoče opaziti kar nekaj znanih obrazov iz slovenske politike, kot so Gregor Golobič, Majda Širca, Miha Jazbinšek in še nekateri. Vendar gibanje samo nima nobenih političnih ambicij.

"Če hočejo biti člani politično aktivni, imajo za to na voljo dovolj političnih strank. Gibanje za pravičnost in razvoj ostaja nestrankarsko gibanje. Res smo sodelovali na lokalnih volitvah, vendar zagotavljam, da se kot gibanje nikakor ne bomo vključili v državnozborske volitve," je zagotovil Stanislav Pejovnik in napovedal nadaljevanje aktivnosti, ki so jih že prej začrtali skupaj z Janezom Drnovškom.

Še naprej se bodo zavzemali za univerzalni temeljni dohodek, kar je ena njihovih prednostnih nalog poleg drugih, predvsem socialno naravnanih aktivnosti. "Janez Drnovšek danes res ni bil fizično z nami, vendar bo v duhovnem smislu vedno. Cilj gibanja ostaja duhovna rast posameznikov, ki so v njem združeni. Nikakor ne gre za nobeno religijo, če pa se kak posameznik s pomočjo gibanja lahko duhovno dviga, je namen dosežen," dodaja Stanislav Pejovnik.