Tožilstvo ga je bremenilo treh kaznivih dejanj požiga in enega poskusa požiga, ker je prisebni policist Aleš Rozman preprečil, da bi po treh objektih v različnih delih Bohinja zgorel še četrti. Pri prvem seniku je Robert še namenoma odvrgel ogorek v seno, pri drugih treh si je pomagal s posebno pripravljenim netivom (zmes vnetljivih tekočin v zamašku, ki ga je potem odvrgel). "Sodišče je ocenilo, da ste dejanja zagrešili v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in se odločilo za enoletno zaporno kazen, ki ne bo izvršena, če tri leta ne boste zagrešili kaznivega dejanja in če boste poplačali škodo, ki vam je določena," je povedala sodnica Marjeta Dvornik. Podobno kazen je zahtevala tudi tožilka Nadja Gasser.

"Obžalujem, kar sem storil!" je včeraj dejal obtoženi Kuhar, kar je povedal tudi že v preiskavi in ostal pri priznanju dejanj. Ozadje početja je mogoče razumeti kot osebno tragiko mladega fanta, ki je bil gasilec od otroštva, po poskusu samomora pa so mu gasilci odvzeli nekatere pravice (vožnja gasilskih vozil). Tudi sam je potrdil razlago, da je požare podtikal, da bi se potem lahko izkazal kot gasilec in se spet uveljavil. "V Bohinj ne zahajam več," je povedal o rodnem kraju, kjer so bili ljudje poleti 2006 v zasedah zaradi požigalca, ki je bil ob požarih sicer med najbolj pridnimi pri gašenju.

Njegove zdravstvene težave je potrdil tudi Branko Brinšek v svojem izvedenskem mnenju, kar je bila podlaga za dokaj milo kazen. Kuhar bo moral v dveh letih povrniti za približno 4500 evrov povzročene škode lastnikom pogorelih objektov, plačati pa bo moral tudi 500 evrov sodnih stroškov. Tožilstvo in obramba za zdaj nista napovedala pritožbe na sodbo.