Norvežani so nasploh zaznamovali tekmo v dolini Fiemme. V soboto so dosegli dvojno zmago (drugouvrščeni Sigurd Pettersen je včeraj zasedel zadnje, 50. mesto), včeraj je uspeh s tretjim mestom dopolnil Anders Jacobsen, svetovni rekorder v letenju na smučeh Bjorn Einar Romoeren pa je v soboto s spektakularnim padcem žirijo prisilil k prekinitvi tekme.

Romoeren je imel težave v mokri zaletni smučini (deževalo je tako močno, da so bili celo nekateri trenerji na tribuni z dežniki) v obeh serijah. V prvi je po izvrstnem skoku (129,5 metra) padel v vožnji skozi iztek in si poškodoval varnostno vez. V finalu je kot prvi tekmovalec izvedel pravo akrobacijo. V zaletni smučini, v kateri se je nabirala voda, ga je "cuknilo", vzdignilo peto in odpelo čevelj, zato je panično zakrilil z rokama, ko pa je priletel z odskočne mize, je ostal brez desne smučke in strmoglavil na hrbtišče skakalnice pri 55 metrih. Ko je po prevračanju obležal v izteku, je vsem zastal dih, vendar je po dveh do treh minutah vstal in počasi odkorakal iz arene. A padec je pustil posledice, saj je včeraj obtičal v kvalifikacijah na predzadnjem, 53. mestu.

"Seveda sem imel kanček sreče, vendar ni bilo le to, ampak sem resnično dobro skočil," je bil po prvi zmagi v soboto kratek sicer najboljši norveški skakalec v letošnji zimi Tom Hilde, medtem ko je bil včeraj za odtenek zgovornejši: "Razmere so bile tokrat za vse enake. Nedeljska zmaga je zame še toliko pomembnejša, ker sem z njo potrdil, da sobotna v ekstremno težkih razmerah ni bila naključna ter vsem dokazal, da znam skočiti v vsakršnih razmerah." Razočarani so bili Avstrijci, saj je bil v soboto najboljši Wolfgang Loitzl na tretjem mestu, včeraj pa so zapravili dvojno vodstvo po prvi seriji. Vodilni Thomas Morgenstern je zdrsnil na drugo, drugouvrščeni Gregor Schlierenzauer pa na šesto mesto. Še slabše se je godilo Poljaku Adamu Malyszu, ki je imel ob skakalnici največ navijačev, saj je oba dneva ostal brez finala in moral poslušati očitke, da premalo trenira, ker gre raje domov k družini.

Potem ko je v soboto Jernej Damjan ostal brez točk na 35. mestu (po odskoku je zakrilil z rokama, da je preprečil padec), je včeraj še četrtič v letošnji zimi zasedel peto mesto, potem ko je v finalu pridobil eno mesto. V soboto so bili v slovenskem taboru zadovoljni s 15. mesto Jureta Bogataja, 17. Roberta Kranjca in 28. Primoža Peterka, včeraj pa so vsi trije ostali brez točk. "Vesel sem za Jerneja Damjana. Naredil je dva zelo dobra skoka, vendar zna nastopiti še bolje. Manjka mu še tista pika na i, da bi se prebil na stopničke, saj za takšen dosežek potrebuje dva svoja najboljša skoka. Ostali fantje so v nedeljo nastopili na precej nižji ravni in odskakali slabše kot v soboto. Niso bile krive razmere, ampak so delali napake in ostali zunaj finala," je povedal Gorazd Pogorelčnik, pomočnik glavnega trenerja Arija Pekka Nikkola.

Skakalna karavana se bo zdaj preselila v Harrachov na Češkem, kjer bosta konec tedna dve tekmi v smučarskih poletih. Izmed Slovencev bosta zanesljivo nastopila Damjan in Kranjec, o ostalih dveh potnikih se bodo odločili po sestanku strokovnega sveta. Peterka se bo umaknil na trening.