Toda hkrati je slišati očitke, da oblasti številnih držav preveč omahujejo in ne kupujejo naprav, kar izvedenci deloma pojasnjujejo z močnimi gospodarskimi lobiji, ki nasprotujejo temu projektu, in s kratkovidnostjo oblastnikov.

Držav, ki še omahujejo, se je že prijel vzdevek "slabiči". V tej kategoriji je najbrž tudi Slovenija, saj se še ni odločila za nakup, čeravno projekta, sodeč po odgovorih pristojnih, še ni povsem odpisala.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, ki je pristojno za razvoj informacijske družbe pri nas, so odgovorili, da je program OLPC "usmerjen predvsem v nerazvite države", vendar Slovenija "spremlja program in skuša tudi v slovenskem prostoru implementirati tovrstne pobude". Na vprašanje, zakaj Slovenija za svoje otroke ne kupi te opreme, marveč prisega na kupovanje precej dražjih računalnikov, ki so na voljo v naših šolah, pa odgovarjajo: "Slovenija ne 'prisega' na kupovanje dragih računalnikov, ampak želi zagotoviti kakovost in kontinuiteto v izobraževalnem procesu." Sicer pa je za nakup tovrstnih računalnikov bolj pristojno ministrstvo za šolstvo. Ne nazadnje je otroški prenosnik namenjen predvsem šolarjem. Takole so odgovorili na tem ministrstvu: "Zdaj, ko je računalnik res dostopen (proizvodnja se je začela in izvršene so prve večje dobave) in ga bo mogoče tudi preizkusiti, si bodo lahko šole in tudi mi ustvarili pravo mnenje o možnosti njegove uporabe v šolskem prostoru. Res je, da je ta računalnik v večini tehničnih lastnosti šibkejši od tistih, ki jih zdaj uporabljajo šole, vendar to še ne pomeni, da v naših šolah ne bi bil uporaben vsaj pri nekaterih opravilih."

Vendar Slovenija doslej ni storila vidnejših korakov v smer nakupa. Argumenti, ki jih običajno navajajo zagovorniki programa, so cenovna ugodnost (naprava stane približno 130 evrov), primernost za najmlajše, vzdržljivost in prilagojenost. Nasprotniki navajajo vprašljivost celotnega programa, da naj bi bil denar torej bolje porabljen za druge človekoljubne projekte, in denimo odločitev, da računalo ne uporablja najbolj razširjenega operacijskega sistema Windows XP. In podobno.

Med zadnjimi državami, ki so naročile te prenosnike, je tudi Brazilija. Tam pričakujejo 150.000 enot. Med prvimi, ki so jih prejele, pa je Urugvaj, od koder poročajo o dobrem odzivu. V ZDA je napravo v posebnem programu, ki traja do konca decembra, mogoče naročiti, v Evropi pa za zdaj to ni mogoče. Tudi ni znano, ali kdaj bo. Naj spomnimo, da ima prenosnik OLPC 7,5 inča velik zaslon, ki omogoča ločljivost 1200 krat 900 točk. Zaradi iznajdljivih tehnoloških rešitev, ki vključujejo brezžično povezljivost, pa porabi manj kot dva vata električne energije. Naprava temelji na brezplačnem, odprtokodnem programju.