Gradbeno dovoljenje po mnenju skupine arhitektov, ki zahtevajo njegovo revizijo, ne ustreza ne prostorskoureditvenim pogojem, ki jih je za območje predpisala Mestna občina Ljubljana (MOL), ne spomeniško-naravovarstvenim pogojem, ki varujejo grajski grič. Kljub najverjetneje le simbolični potezi ministrstva za okolje in prostor, Miha Burger, prvopodpisani pod zahtevkom za revizijo, meni, da se je s tem zgodil velik in pozitiven precedens, saj je prvič višja instanca naložila nižji, naj ji preda dokumentacijo, vezano na izdajo gradbenega dovoljenja.

Dopis ljubljanski upravni enoti, izpostavi Center, je napisala Sonja Ristanović, vodja sektorja za graditev na ministrstvu za okolje in prostor, ki je konec avgusta lani že zavrnila predlog republiškega inšpektorata za kulturo in medije, naj razveljavi pravnomočno gradbeno dovoljenje za vilo. Tako slednje kot kulturnovarstveno soglasje ljubljanske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine sta po mnenju inšpektorata dovolila zidavo vile, ki presega velikost in obliko odstranjenega stanovanjskega dvojčka in posega v zaščiteno območje grajskega griča.

Takrat je Ristanovićeva ugotovila, da ni razlogov za razveljavitev gradbenega dovoljenja, saj naj ne bi kršil določil, ki jih predpisuje mestni odlok o prostorskih ureditvenih pogojih. Po njenem mnenju Mestna občina Ljubljana v odloku ni dovolila le nadomestne gradnje, ampak novogradnjo s stanovanjsko namembnostjo, ki jo je treba vključiti v izravnani prostor tako, da ne bo motila naravnega okolja.

Na MOL so že večkrat opozorili, da objekt, ki je zrasel na grajskem griču, ne upošteva veljavnih prostorsko-ureditvenih pogojev. Poleg župana Zorana Jankovića in podžupana za urbanizem Janeza Koželja je svoje mnenje že konec maja lani povedal tudi Tomaž Souvan, vodja odseka za prostorske planske akte.

V enem od časnikov je v prispevku z naslovom Vest stroke med drugim zapisal: "Iz vsega navedenega sledi (pred tem citira vse zakonske člene in odloke, vezane na gradnjo Vile grad, op. a.), da občinski prostorski akt ne daje nobene osnove za tako gradnjo, kot se dogaja Za gradom. Če kaj, bi ta zakon in prostorske ureditvene pogoje morali poznati na upravni enoti, ki na podlagi njiju izdaja gradbena dovoljenja."