"Vlada s svojimi službami intenzivno išče ustrezno celostno rešitev za Trg republike v Ljubljani. Že lani se je izkazalo, da je osnovni problem primernega varovanja in zaščite ter celostne ureditve trga njegovo lastništvo. Zaradi neurejenih razmer je bil vložen celo predlog posebnega zakona za ta trg. Vlada je ustanovila posebno komisijo pri ministrstvu za javno upravo, ki jo koordinira Domen Bizjak. V komisiji so pravni strokovnjaki, predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za kulturo. Med lastniki oziroma solastniki in uporabniki zemljišč ter drugimi zainteresiranimi tečejo intenzivna pogajanja, ki pa zaradi različnih stališč in natančnih dogovarjanj še niso povsem usklajena," so v odgovoru zapisali na ministrstvu za kulturo.

Vladi se zdi prednostno urediti vprašanje lastništva, urediti trg in ga celostno zavarovati skupaj z njegovo zgodovinsko, likovno in simbolno vrednostjo ter zagotoviti ustrezno lastništvo ploščadi. Predvideno je, da se ploščad primerneje uredi in zmanjša ali ukine parkirišče na ploščadi. Na ministrstvu za kulturo so od pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije že dobili predpisane strokovne podlage in pripravili osnutek nove zaščite, ki pa bo morala počakati, saj bodo najprej razjasnili lastninsko stanje, ki je pogoj za ustrezno vzdrževanje in varovanje trga. "Ugotovitev lastništva je torej prvi pogoj za to, da se pristopi k ureditvi statusa Trga republike v Ljubljani," so zapisali na kulturnem ministrstvu.

Zmago Jelinčič Plemeniti z odgovorom ministrstva oziroma vlade še ni bil seznanjen. "Poslansko vprašanje sem zastavil zato, ker je bil zakon za ta trg v prvem branju sprejet, potem pa se je vse ustavilo. Če so na kulturnem ministrstvu res odgovorili, da je pogoj za zaščito trga razjasnitev lastništva, potem lahko povem samo to, da pravniki na ministrstvu nimajo pojma, saj zaščita z lastništvom nikakor ni povezana," je komentiral Zmago Jelinčič Plemeniti.