Pohvalno za Pop TV, da je Slovencem drastično prikazal trpljenje/mučenje živali, kajti večina Slovencev nam, animalistom, ne verjame, da smo do živali surov narod; celo veterinarski inšpektorji nam, animalistom, očitajo, da smo preobčutljivi. Poudarila bom, da nista zgolj pes in maček živi bitji, čuteča bitja so tudi rejne živali na intenzivnih/baterijskih farmah in po amsterdamskem sporazumu zaslužijo spoštljiv/human odnos/pristop.

Ker kaže, da je Pop TV nagnjen k prikazovanju trpinčenja živali zaradi visoke gledanosti, bi jim lahko ponudil še niz dokumentarcev s tega področja - zaradi ozaveščanja gledalcev pa pod pogojem in komentarjem, da čutečim bitjem zaradi vprašanja vesti ne smejo povzročati trpljenja. Ne zaradi tega, koliko smo emocionalno vezani na žival, ampak zaradi našega prepričanja, da vse živo čuti. Priporočam pa, da se Pop TV čim prej poda v vse slovenske klavnice, farme z rejo živali za kulinariko, kjer bo na voljo nenehno mučenje živali. Tudi v naše znanstvene laboratorije (medicinske, farmakološke in podobne) naj pošlje snemalce; posnamejo naj trpinčenje konj, preznojenih od pretepanja in bolečin v ustih, polnih železja (uzda...). Vaški klavci morajo vendar vedeti, da morajo pri klanju prašičev - tudi za koline - pred klanjem uporabiti pištole (aparate bolzenschuss) z ustrezno močjo naboja, v klavnicah pa uporabiti CO2 ali vodni laser ali električne klešče itd. V okviru Zveze društev proti mučenju živali Slovenije bomo državnemu tožilcu podali ovadbo zaradi mučenja živali po členu 342 KZ, členih 25 in 26 zakona o zaščiti živali RS itd.

Vsako naknadno izgovarjanje, da je bil prašič omrtvičen pred zakolom in to po TV ni bilo prikazano, ne drži. Če bi bilo to res, ga ženske ne bi nasilno vlekle na zakol in žival ne bi krulila od strahu (stres) in bolečin. Radikalna rešitev: postanite vegetarijanci.

Lea Eva Muller