"Slovenski oktet že dvajset let ni izdal zgoščenke, to pa smo posvetili glasbenemu ustvarjanju prejšnjih generacij. Je tudi naša osebna izkaznica zadnjih petih let. Na njej ponujamo prerez slovenske umetne in ljudske pesmi ter nekaj novitet, ki so že postale repertoar Slovenskega okteta," je povedal baritonist Jože Vidic .

Plošča v čast vsem pevcem okteta

S programom na zgoščenki se v bistvu vračajo k slovenski pesmi, s katero je Slovenski oktet leta 1951, takrat še pod umetniškim vodstvom prof. Janeza Boleta , začel svojo zmagoslavno pot. To je tudi prva plošča z novo zasedbo okteta, ki so ga po nekaj kadrovskih zamenjavah zdaj končno oblikovali in bo v tem sestavu verjetno lahko pel še vrsto let. Zgoščenko so posneli maja v cerkvi sv. Ane pri Tunjicah nad Kamnikom, tonski mojster je bil Silvester Žnidaršič , producenta dr. Mirko Cuderman , ki je tudi umetniški vodja okteta, ter pevec Jože Vidic, uredila pa jo je Musica Beatissima. V zdajšnji zasedbi okteta poleg Vidica pojejo še Andrej Ropas, Vladimir Čadež, Janez Triler, Rajko Meserko, Primož Dekleva, Matej Voje in Janko Volčanšek . V Slovenskem oktetu se je v petdesetih letih zvrstilo trideset pevcev, izpeljali so 4000 koncertov in nastopali v 42 državah. Dvakrat so bili Prešernovi nagrajenci, dobili so red zaslug za narod in zlati častni znak svobode RS. Junija je slovensko veleposlaništvo ob desetletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Rusko federacijo in Slovenijo povabilo v Moskvo tudi Slovenski oktet. Najprej so nastopili v znameniti Rahmaninovski dvorani Moskovskega konservatorija, vendar se je s tem njihovo potovanje šele začelo. "Skupaj s predstavniki nekaterih slovenskih podjetij v Rusiji smo s transsibirsko železnico kar nekaj dni potovali od Moskve do Irkutska; vmes smo imeli tri pomembne koncerte, in sicer v Jekaterinburgu, Novosibirsku in na koncu še v Irkutsku, ter veliko priložnostnih, ko so se naši podjetniki srečevali z ruskimi poslovneži," je povedal tenorist Vladimir Čadež . "Dvorane so bile vedno polne, program pa smo v glavnem izvajali enak: začeli smo z Gallusom, nadaljevali z Mozartom, Čajkovskim in Schubertom, v drugem delu pa smo peli slovenske umetne in narodne pesmi. Zanimivo, da so bile slednje najbolje sprejete. Mislim, da so Rusi v njih lahko resnično začutili slovensko dušo in nas same. Turneja je bila dobra kombinacija politike, gospodarstva in kulture."

Pevci imajo načrte

Slovenski oktet so decembra povabili tudi na dvajsetdnevno turnejo, a jo bodo morali močno okrniti, saj je njihovo petje v oktetu ljubiteljsko. Vsak je namreč zaposlen, temu dejstvu pa je treba prilagajati vaje, nastope in turneje. "Pogovarjali smo se že z županjo Viko Potočnik, skušali bomo priti tudi do kulturne ministrice in predsednika republike, da morda skupaj pretehtamo in uredimo status pevcev v Slovenskem oktetu, ki ima tradicijo in kakovost," pa je dodal Mitja Bervar , ki je urejal zgoščenko. Pevci obljubljajo, da bodo v prihodnje še širili program slovenskih narodnih pesmi, razmišljajo o priredbah Franceta Marolta, ki bi jih posneli, ne bodo pa zanemarjali niti svetovnih klasikov in bolj sproščenega programa. K sodelovanju bodo vabili tudi slovenske skladatelje; nazadnje je pred tremi leti zanje napisala skladbo Larisa Vrhunc.