Dejstvo je, da si ima vsak kmet pravico kmetovanje olajšati na svoj način in iti v korak s časom. Tako pakirana krma je pač posledica sodobnega strojnega spravljanja sena, kozolci pa so že zdavnaj postali oglasne table za reklamna sporočila ali pa so prazni in propadajo.

V Bohinju je mogoče videti naložene plastične bale domala povsod, zlasti bodejo v oči pod vasjo Studor, kjer so sloviti zaščiteni kozolci ena od privlačnosti za turiste. Pri Bohinjski Bistrici pa smo ujeli značilen prizor: prazen lep kozolec in ob njem moderno skladiščenje v plastičnih omotih. Morda je to res gospodarno, nikakor pa ni ne lepo ne v okras Bohinju.

"V kratkem bom spet prišel v Bohinj, želim se pogovoriti z ljudmi o novem zakonu o Triglavskem narodnem parku, želim slišati njihove poglede," je nedavno dejal minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Zagotovo bo pogovor tekel tudi o ohranjanju naravne in kulturne dediščine in prav bi bilo, da bi Bohinjci (in tudi drugod po Gorenjskem) nekaj storili za ohranitev svojih kozolcev in tudi za lepoto pokrajine. Za zdaj seveda ni zakona ali predpisa, ki bi take prizore prepovedoval ali vsaj opozarjal nanje.