Na zasedanju bodo izvedli zaslišanja v pristojnih odborih, o obeh predlaganih kandidatih ministrov za zdravje in promet bodo glasovali prihodnji torek. Cukjati ni izključil možnosti, da bo do takrat znan tudi kandidat ali kandidatka za visokošolskega ministra in bi zato v torek glasovali tudi o njem. Ministrski kandidati za izvolitev potrebujejo večino glasov navzočih poslancev, glasovanje je javno.

Poslanci bodo v torek ponovno glasovali o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki so ga z vetom zavrnili državni svetniki. Verjetno bodo še tretjič poskusili izvoliti podpredsednika državnega zbora. Tokrat so socialni demokrati za to mesto predlagali vodjo poslancev Mirana Potrča. Na tajnem glasovanju mora za izvolitev dobiti več kot polovico glasov vseh poslancev.

Zagotovo bodo poslanci v torek presekali gordijski vozel sestave nadzornih komisij. Po številnih zapletanjih pred počitnicami so namreč vodje poslancev včeraj potrebovali le nekaj minut, da so se dogovorili, naj po dva poslanca vladajoče SDS zapustita komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in za nadzor javnih financ. S tem bo opozicija v njih znova dobila večino, ki jo je po nepisanih pravilih že imela, po novem jo zahtevajo tudi julija sprejete spremembe poslovnika. Kdo konkretno bodo ti poslanci, ki bodo premeščeni, uradno še ni znano.

V komisiji za nadzor obveščevalnih služb bo verjetno ostal Miro Petek, pred dobrima dvema mesecema dodatno imenovana Jožef Jerovšek in Rudolf Petan pa bodo premestili v druga delovna telesa.