"V nagovoru prejšnjega in sedanjega predsednika SDS Janeza Janše, ki ga je imel na 7. kongresu v Celju 19. maja neposredno pred volitvami novih organov stranke, so bila grobo poteptana osnovna demokratična načela, ki veljajo za tajne, demokratične volitve," je poudaril Hvalica, to pa je, kot je dejal, zapisal tudi v obrazložitvi svoje odločitve. "Po dvanajstih letih članstva v SDS odhajam razočaran, upam pa, da bo SDS vendarle ponovno postala demokratično vodena stranka," je še zapisal v obrazložitvi.

Pred volitvami novih organov stranke se je Janša na sobotnem kongresu v Celju izrecno izrekel proti kandidaturi Hvalice in mu očital destrukcijo stranke. Hvalica naj bi namreč pripombe na račun SDS namesto na vodstvo stranke naslavljal na medije ter tako skrbel predvsem za samopromocijo. Ob tem je predsednik SDS opozoril delegate, da v prihodnje ne želi voditi stranke, če bo v izvršilni odbor izvoljen tudi Hvalica.

Hvalica, ki je po lanskih državnozborskih volitvah večkrat v javnosti izrekel kritike na račun delovanja in vodenja strank, pa je na kongresu povedal svojo plat medalje. Po njegovih besedah je do konflikta med njim in vodstvom stranke prišlo potem, ko je po lanskih državnozborskih volitvah rezultat stranke označil kot Pirovo zmago in "katastrofo pomladnih strank". Ob tem je opozoril, da problem SDS niso resolucije, ampak slabo upravljanje stranke, saj je bilo v predkongresnem času veliko "centralističnih posegov" s strani vodstva stranke.