Igrica "iščimo zaklad" se je namreč začela, ko je bila občini po zakonu ponujena možnost predkupne pravice četrtine teh zemljišč po ceni 69 evrov za kvadratni meter (podjetje Dingel iz Ljubljane), tri četrtine pa po ceni 80 evrov (podjetje Alpemetal iz Ljubljane) in potem še dve ponudbi za celotno zemljišče po 125 (podjetje Inventura iz Ljubljane) in 126 evrov (podjetje Tabor iz Ljubljane).

"Mestna občina je sprva imela interes odkupiti četrtino zemljišč po ceni 69 evrov, nato smo se odločili kupiti še preostala zemljišča po ceni 80 evrov. To smo storili s sklepom mestnega sveta na izredni torkovi seji, dan pred iztekom roka za uveljavljanje predkupne pravice. Izračun kaže, da gre za milijon evrov, ki bi jih hipotetično dobili, saj bi zemljišče lahko prodali na trgu za 126 evrov," je dejal direktor mestne uprave Aleš Sladojevič.

Zanimivosti v zvezi s podjetji, ki so seznanila MO Kranj z možnostmi predkupne pravice, je kar nekaj. Tako imata dve sodelujoči podjetji v tej zgodbi sedež na Šmartinski 152 v Ljubljani, a nobeno po Telekomovih podatkih nima telefonske številke. Ima pa jo podjetje Inventura - na Glinškovi ploščadi smo v stanovanju, kjer je sedež podjetja, priklicali na telefon zastopnika podjetja Luko Beleta, ki nas je napotil na mamo, soustanoviteljico Danico Bele. Omenjena se nam na telefonsko številko zaradi odsotnosti v tujini ni oglasila.

Na mobilni številki Ksenije Gašperšič iz podjetja Alpemetal se nam je oglasil moški glas in nam pojasnil, da je Ksenija na dopustu, nato pa po našem vztrajanju povedal, da je Marjan Geltar. Povejmo, da je v bazi podatkov podjetij naveden kot zastopnik podjetja Dingel, kar daje podlago za razmislek, da sta Gašperšičeva in Geltar oziroma Dingel in Alpemetal povezana.

Preveč zapleteno? Tudi na občini v Kranju se jim je zdelo tako, zato so za zemljišče izkoristili predkupno pravico. "Mi ne moremo prekupčevati z zemljišči, a nobenega dvoma ni, da je na trgu zemljišče vredno vsaj milijon evrov več!" je dejal Aleš Sladojevič.