Raziskovalci z ameriške univerze MIT (Massachusetts Institute of Technology), ki so že lani zasnovali brezžični sistem, so tokrat z eksperimentom prvič javno predstavili svoje teoretične zamisli. "Zaupali smo v naše teorije, ampak uspešen poskus je vedno odločilen," je izjavil član raziskovalnega tima Marin Soljačić. Dodal je, da so bili pri svojem delu uspešni, saj se ugotovitve poskusa skoraj v celoti ujemajo s teoretičnimi predpostavkami.

Sistem WiTricity vsebuje dve bakreni tuljavi premera 60 centimetrov in deluje po principu nizkofrekvenčne resonance elektromagnetnih valov. V sistemu je ena tuljava (oddajnik) priključena na vir energije, druga tuljava (sprejemnik), ki je oddaljena dva metra, je povezana z žarnico. Pri poskusu sta bili tuljavi nastavljeni na frekvenco 10 MHz in sta prišli v resonanco. To je povzročilo, da je med njima stekla velika količina energije, čeprav nista bili fizično povezani. Pri vibriranju se je z vsakim valom v tuljavah kopičila električna napetost, ki se je nato prek površja tuljave - sprejemnika prenesla v žarnico.

Meritve so pokazale, da je znotraj sistema mogoč prenos energije s 40-odstotnim izkoristkom.

Žarnica je zagorela tudi takrat, ko so med tuljavi postavili lesene, kovinske ali elektronske ovire, kar bistveno poveča uporabnost sistema v gospodinjstvih.

Nova tehnologija naj ne bi imela neželenih stranskih učinkov na zdravje ljudi. Nizkofrekvenčni elektromagnetni valovi, ki so dolgi okoli 30 metrov, so po trditvah Johna Pendrya z Imperial College v Londonu namreč veliko bolj varni kot kratki 2GHz valovi, ki jih imajo prenosni telefoni. Kratki valovi ustvarjajo mešanico magnetnih in električnih valov, ki imajo močan učinek na človeško telo. Pri razdalji med napravo in oddajnikom, ki je krajša od ene valovne dolžine (torej 30 metrov), se skoraj v celoti ustvarja le magnetno polje, ki pa človeku ni škodljivo, razlaga Pendry.

Sicer se je z brezžičnim prenosom energije, kot je znano, pionirsko začel ukvarjati Nikola Tesla. Njegov ambiciozni poskus z 29 metri visoko anteno Wardenclyffe Tower je spodletel, ker mu je zmanjkalo denarja za projekt. Tehnologija, ki so jo razvili na MIT, je zaradi svojih karakteristik - po prepričanju strokovnjakov - uporabna za napajanje pripomočkov v okolici doma in za polnjenje raznih naprav, kot so prenosni računalniki. V Inštitutu bodo z nadaljnjim raziskovalnim delom poskušali zmanjšati velikost naprav, povečati njihov doseg in izboljšati energetski izkoristek.