Mitja Čander je poudaril, da se ob Mihu Mazziniju soočamo s svojevrstnim fenomenom, saj gre za avtorja, čigar kariero so zaznamovali prodajni uspehi, bralsko zanimanje in ekranizacije romanov, nagradni skladi pa so ga spregledali. Čander je dejal, da so Trenutki spoznanja zbirka natančno strukturiranih zgodb, ki so posledica avtorjevega perfekcionizma. Avtorica spremne besede Tina Kozin je dodala, da jih zaznamuje izrazit ritem in nadaljevanje tematik, ki so se pojavljale že v predhodnih romanih. Mazzini je povedal, da je zbirko pisal tri leta. Čas si je vzel, ker v sodobni kratki zgodbi opaža trend pisanja zbirk, ki vsebujejo simbolično število dobrih zgodb, večina pa je "škart". Knjigo je spodbudil prehod v zrelo življenjsko obdobje, v katerem posameznik izbira med tipičnimi gestami "krize srednjih let" ali pa se prepusti "trenutkom spoznanja". Nastajanje zgodb je po Mazzinijevih besedah potekalo po načelu "priti do srca zgodbe" in pustiti podzavesti, da spregovori skozi literarno idejo. Mazzini se je zato obregnil ob avtorje, ki tovrstne pisateljske prodornosti ne zdržijo, ki jih "vrtanje" preplaši, in zato prekinejo vzpostavljeno narativno linijo.

Širša javnost in uradna kultura sta prezrli tudi Marka Švabića, ki ga je Tomaž Šalamun že pred njegovo smrtjo razglasil za največjega slovenskega pisatelja. Sonce, sonce, sonce se bere kot žanrski hibrid, literarni mozaik in podobno kot Šalamunova poezija širi izrazne možnosti jezika. Posebnost romana je mehka vezava, kar je omogočil nov dizajn, ki ga za Beletrinine knjige po novem izdeluje Andreja Brulc. Pri Beletrini so tako izvedli reaktualizacijo njegovih del, ki so jo začeli že z izdajo Šund romana. Teme letenja, osamljenosti, spoznavanja sveta in razmišljanja o človeku so prisotne tudi v romanih Nočni let ter Letalo in planet slovitega francoskega avtorja in pilota Saint-Exuperyja in tako poglabljajo tematski okvir, ki ga je začrtal razvpiti Mali princ.

Ostra avantura in hrup v glavi

Kristina Hočevar, avtorica zbirke poezije Fizični rob je povedala, da naravo pesmi najbolje odraža sam naslov. Gre za manifestacijo fizičnih izkustev skozi sredstvo jezika. Peter Semolič, pisec spremne besede, je zbirko označil za "mainstream pesniško avanturo", saj jo zaznamuje oster, odsekan jezik, tematsko pa "erotizem duha in srca". Tišina je hrup je potopis nemške avtorice Juli Zeh, v njem pa opisuje svojo pot po Bosni in Hercegovini, kamor se je odpravila z namenom najti resnico o vojni, njenih posledicah in ljudeh, ki so jo preživeli. Na poteh po neobljudenih krajih se znajde v situacijah, ki rušijo klasične poglede na to deželo, medosebne odnose in življenje nasploh. Knjiga bi znala tudi slovenskemu bralcu zamajati stereotipe o Bosni, je pripomnil urednik Andrej Blatnik in dodal, da "povzroča tišina likov v knjigi hrup v glavi". Pri Cankarjevi založbi so izšle še pesniška zbirka Krištofa Dovjaka Prometej na plakatu, kratki prozni zapisi Bele vrane Tatjane Gromača in Ujemanja Jasne Blažič ter roman Vinka Möderndorferja z naslovom Odprla sem oči in šla k oknu.