A kar nekaj vidnih članov SLS napoveduje, da se jim bo pred kongresom uspelo uskladiti in da bodo na kongres prišli z enim kandidatom. V to je prepričan tudi mariborski župan Franc Kangler, ki napoveduje, da bodo Podobnik, Šrot in on sedli skupaj "in dosegli dogovor. Saj smo vendar stari politiki." Kangler nam je tudi dejal, da se sam za predsedniško mesto v stranki ne namerava potegovati oziroma da je najvišje mesto, za katerega se bo potegoval, mesto člana izvršnega odbora.

Večina naših sogovornikov iz vrst SLS sicer nad sedanjim stanjem v stranki ni izrazito nezadovoljna, vendar pa menijo, da je Janez Podobnik preveč zaposlen z delom na ministrstvu in ima premalo časa za stranko. Ob tem dodajajo, da relativni uspeh na lokalnih volitvah ne more biti avtomatično tudi zagotovilo za uspeh na državnozborskih volitvah - v prid temu uspehu ne govorijo niti javnomnenjske raziskave. Prenovljena stranka z novim predsednikom naj bi torej izkoristila sedanji politični trenutek in prepričala volilce, ki zapuščajo največjo vladno stranko, in tiste, ki se zaradi krize na levici ne morejo odločiti.

V SLS torej niso redki namigi, da naj bi se Janez Podobnik, ki je sicer ponovno kandidaturo za predsednika stranke že nekajkrat napovedal, ob Šrotovi kandidaturi umaknil iz predsedniške tekme. Vendar nam ta včeraj te možnosti ni potrdil. Kot je dejal, se bo v primeru več kandidatov kongres pač odločil za boljšega. Je pa dodal, da kandidacijski postopek še ni bil odprt in je o omenjenih variantah še prezgodaj govoriti.

In kaj je tisto, kar bi dokončno vplivalo na Šrotovo odločitev glede kandidature? Kot pravi celjski župan, ga je v zadnjem letu marsikdo prepričeval, naj kandidira, "a to odločitev moraš sprejeti sam pri sebi. S takim korakom si namreč zapreš še zadnja vrata za izhod iz politike in se še v večji meri posloviš od zasebnega življenja". A glede na to, da je bil Bojan Šrot v svojih izjavah pred dosedanjimi kandidaturami za župana bolj neodločen kot tokrat, mnogi njegovi strankarski kolegi že sklepajo, da se je za kandidaturo za predsednika stranke že tako rekoč odločil.