Vojska je zatrdila, da bo kljub tem načrtom nemoteno nadaljevala operacije v Rafi na skrajnem jugu razdejane palestinske enklave.

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da bo »lokalna, taktična prekinitev vojaških aktivnosti za človekoljubne namene do nadaljnjega trajala vsak dan od 8. do 19. ure vzdolž poti, ki vodi od križišča Kerem Šalom do ceste Salah al-Din in naprej proti severu«.

Po navedbah neimenovanega uradnika je izraelski premier Netanjahu dal jasno vedeti, da se z načrti njimi ne strinja. »Imamo državo z vojsko, ne vojsko z državo,« je po poročanju izraelskih medijev dejal predsednik skrajno desne vlade. Pri tem je parafraziral slaven Voltairov dovtip, da imajo nekatere države vojsko, v Prusiji pa ima vojska državo.

Še bolj kritičen do odločitve izraelske vojske je bil minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je povedal, da bi tisti, ki je sprejel takšno odločitev, moral biti odpuščen, piše britanski časnik Guardian.

Iz vojske je vlada nato dobila zagotovila, da omenjeni načrti ne bodo vplivali na njihove dejavnosti, saj da se operacije v Rafi nadaljujejo kot prej.

Vojska je pojasnila, da so se za dnevne prekinitve vojaških aktivnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za »povečanje obsega humanitarne pomoči, ki vstopa v Gazo«.

Nedelja je ob siceršnjem nadaljevanju napadov na Gazo, minila relativno mirno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V obstreljevanju osrednje Gazi so izraelske sile ubile najmanj devet Palestincev, iz enklave pa danes prihajajo nova poročila o smrtonosnih napadih.