In čeprav poudarjajo, kako težko so se odločili za tak korak, se ni mogoče znebiti občutka, da so njihovi odhodi do podrobnosti zrežirani: najprej so (po dolgem namigovanju) danes izstopili, nato pa bodo - kot napovedujejo - še globoko razmišljali in zaključili pogovore s SD ter se čez nekaj dni na veliki pristopni slovesnosti podali v poslanske vrste Socialnih demokratov. Odhajanje in prihajanje na obroke, bi lahko zapisali, tako da bodo lahko še nekajkrat brcnili v svojo zdaj že zelo shirano bivšo stranko in še nekajkrat zapolnili prve minute najbolj gledanih televizijskih informativnih oddaj.

Zanimivi so tudi odgovori odhajajočih na vprašanje, zakaj se bodo pridružili Pahorjevim Socialnim demokratom. Govorijo o vsebini, o skupnih programskih izhodiščih, o pripravljajočem se alternativnem programu... In to Tone Rop, ki je - kot se njegovi nekdanji strankarski sopotniki še dobro spomnijo - sodil med najbolj neizprosne kritike odsotnosti vsebine v nastopih in delovanju Boruta Pahorja. Pa Milan M. Cvikl, ki je še pred dvema tednoma govoril, kako so tiste opozicijske stranke (torej SD), ki sodelujejo v Partnerstvu za razvoj, sokrive za stvari, ki so se dogajale v tem mandatu - "in v tem mandatu so se dogajale za Slovenijo slabe stvari". Pa Darja Lavtižar Bebler, ki sta jo pred dobrimi štirinajstimi dnevi očitno še prepričala program in vsebina LDS, saj je kandidirala in bila izvoljena za članico izvršnega odbora te stranke.

Pri odhodih Toneta Ropa, Milana M. Cvikla, Darje Lavtižar Bebler in Marka Pavlihe gre torej za povsem pragmatične odločitve vsakega od njih. Ocenili so namreč, da v oslabljeni Kacinovi liberalni demokraciji, ki ji rating iz meseca v mesec pada, zanje ni politične prihodnosti. Ali bo Zares zares postal vidna politična stranka, je - kljub prvemu uspešnemu preboju - še težko napovedati (res pa je tudi, da nekaterih od njih ne bi prav z veseljem sprejeli). Biti samostojen poslanec pa pomeni ne imeti političnega ozadja za naslednje državnozborske volitve. Potem pa so tu še Pahorjevi SD, ki v zadnjem času doživljajo veliki preboj in so po javnomnenjskih raziskavah že prehiteli vladajoče Janševe demokrate. In pod okriljem te stranke je - glede na sedanje trende - mogoče pričakovati vsaj vrsto izvoljivih okrajev, če ne celo ministrska mesta in vidne evropske funkcije. Ob tem pa tudi ni zanemarljivo, da postaja poslanska skupina SD s prav štirimi poslanskimi prihodi(!) najmočnejša opozicijska poslanska skupina, kar torej omogoča, da bodo prišleki po vsej verjetnosti obdržali sedanje funkcije v parlamentu.

Pri odločitvi Ropa, Cvikla, Pavlihe in Lavtižar-Beblerjeve gre torej za povsem osebne politične račune. Kar seveda pri politikih ni nič neobičajnega. Skrivanje za raznimi izjavami o vsebini in novi programski prepričljivosti Boruta Pahorja pa je vendarle nekoliko preveč prozorno.