Krajani se zavzemajo za viadukt skozi vas, saj so proti krožišču sredi vasi in proti semaforiziranemu križišču ob vstopu na obvoznico.

"Najbolj nas motijo predvidena križišča in izvedba ceste skozi vas po nasipih namesto prek viadukta. Nasipi bodo vas presekali na pol, povečala se bo poplavna nevarnost," je povedala Zala Kemperle. Med najbolj prizadetimi kmeti je Jože Hartman, gospodar spomeniško zaščitene Španove domačije, cesta bo šla namreč tik ob hlevu. "Zdaj celo pravijo, da bo obvoznica del četrte razvojne osi. Se zavedate, kakšen promet bo to?" se sprašuje Hartman. Za njegova zemljišča poteka postopek razlastitve, občina pa ga (Hartman to dokazuje s pisnimi dokazi) izsiljuje tako, da pogojuje odstop od predkupne pravice za neko drugo zemljišče s Hartmanovim pristankom na prodajo zemlje za cesto, kar pa župan Škofje Loke Igor Draksler ocenjuje kot "pogajanja".

Krajani svoje pripombe pošiljajo občini že šest let, posluha pa, tako pravijo, ni nikakršnega. "Župan je za lokalno glasilo izjavil, da gorje tistemu, ki bo nasprotoval trasi obvoznice," je razočaran Jože Hartman. Drugi "sosed" bodoče ceste, Franc Kalan, je prepričan, da mu bo cesta uničila kmetijo. "Zaprla bo dostop do kleti in silosa. Za odškodnino še slišati nočejo." Andreja Starmana najbolj moti diskriminatoren odnos do kmetov: "Za zemljo mi ponujajo sedem evrov, drugemu pa za 'vrt' 70 evrov. Nobeden nas ne upošteva, župan misli, da je najbolj pameten, ko ga srečam na občini, se dela, da me ne pozna," je razburjen Andrej Starman.

Vaščani se bodo s predstavniki občine in države (vsaj upajo tako) srečali prihodnji petek v suškem župnišču.