Je namreč šolski psiholog in pedagog.

Ferbežerjevo nespodobno početje je prišlo v javnost septembra 2004, ko je vodstvo pedagoške fakultete prejelo anonimko, v kateri je študentka natančno opisala, kako naj bi jo spolno zlorabil profesor. Vodstvo fakultete je ocenilo, da so bili očitki verodostojni in so zadevo prijavili policiji, ovadeni profesor, ki je študentkam in študentom predmetne vzgoje in razrednega pouka predaval predmet pedagoška psihologija, pa je oktobra tistega leta zapustil fakulteto.

ŠTUDENTKE SO SE POČUTILE OGROŽENE

Tožilec Zoran Klinec je v sodnem postopku na mariborskem sodišču Ferbežerju očital, da je leta 2003 in 2004 zagrešil štiri kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja s tem, ko naj bi se nespodobno vedel do štirih študentk, jih nasilno poljubljal ter otipaval. Sodišču je predlagal pogojno zaporno kazen, predsednica sodnega senata Tanja Rot pa je sledila Klinčevemu predlogu. Za dve očitani dejanji mu je senat včeraj dosodil kazen treh mesecev zapora, za preostali dve pa pet mesecev, potem pa izrekel še enotno pogojno kazen 16 mesecev zapora s triletno preskusno dobo. Hkrati mu je izrekel še varnostni ukrep - trajno prepoved opravljanja poklica šolskega pedagoga in psihologa.

"Vse oškodovanke so natančno in prepričljivo opisale vedenje obtoženega," je sodbo pojasnila Rotova. "Ni dvoma, da jih je poljubljal in božal, njegovo početje pa so občutile kot spolni napad. Vsekakor je zlorabil svojo avtoriteto. Oškodovanke se niso hotele zameriti profesorju, ker so se bale, da bi to škodovalo njihovemu študijskemu uspehu. Varnostni ukrep pa smo izrekli zato, da bi mu s tem preprečili ponovne spolne napade na dekleta."