Čeprav je rektorat šele v petek uradno preklical nikomur razumljiv "volilni molk" in ga označil kot nesporazum, je vse dni po prvem krogu potekala ostra neformalna volilna kampanja z številnimi neakademskimi dogajanji.

Podrobno smo poročali o tem, da je po torkovi razglasitvi rezultatov Rozman dejal, da na Univerzi v Mariboru še traja volilni molk in da se bo zato v prihodnjih dneh posvečal samo rektorskim opravilom, njegov glavni tajnik dr. Boštjan Brumen pa je medijem potrdil ta nenavadni poseg v svobodo govora. Na petkovi izredni seji senata pa sta oba v vse rogove tulila za umik te nedemokratične prepovedi in pojasnjevala, da sta imela v mislih le to, da fakultete oziroma njihovi dekani ne smejo več organizirati javnih predstavitev kandidatov in programov.

Kot pravilna se je izkazala naša predvolilna napoved v Dnevniku, saj se je minule dni volilni boj iz odprtih univerzitetnih prostorov preselil v fakultetne kuloarje. Krožile so govorice in pletla se je predvsem zelo močna kampanja proti dokaj anonimnemu kandidatu - gradbeniku Rebolju, ki je v prvem volilnem krogu minuli torek zbral kar 385 glasov oziroma samo 39 glasov manj od rektorja.

Volilno telo, ki šteje 1122 ljudi, je med drugim v tem času izvedelo "resnice", da naj bi se za Reboljem skrivala parlamentarna politična stranka in politična siva eminenca ter da naj bi že sestavil listo prorektorjev, na kateri naj bi bili nekateri zelo "neprijetni" profesorji. Rebolj, ki je resda neuspešno sodeloval na nedavnih županskih volitvah s podporo Gibanja za pravičnost in razvoj, je vse te govorice demantiral. "Na Fakulteti za strojništvo ne bo inkvizicije, Umetniška akademija bo. Medicinska fakulteta se bo gradila," je zapisal v sporočilu, ki ga je poslal vsem delavcem na UM in zanikal tudi bojazni, ki so jih bržkone sprožali Rozmanu naklonjeni kolegi.