V takih trenutkih je vedno potreben temeljit in trezen razmislek. Na omejeno likvidnem borznem trgu, kot je bosanski, lahko panično prodajanje še vedno podcenjenih vrednostnih papirjev pripelje do nesmiselnega rušenja borznih tečajev. Na drugi strani investitorji ostanejo brez delnic, ki jih bo ob ponovni borzni evforiji brez občutnega dviga cen delnic zelo težko kupiti nazaj. Na daljši rok nesporno velja, da se bodo tečaji bosanskih delnic gibali v pozitivni smeri, saj se Bosna danes lahko pohvali s solidno gospodarsko rastjo, stabilnostjo domače valute, rastočo industrijsko proizvodnjo, vse večjimi tujimi vlaganji ter razmeroma mirnimi domačimi političnimi razmerami. Če k temu dodamo še slabo razvit kapitalski trg, ki bo že v prihodnjih mesecih ponudil nove produkte hitro razvijajoči se borzi v Sarajevu in Banjaluki ter intenzivno privatizacijo velikih državnih sistemov, potem tudi največjim ekonomskim laikom postane jasno, da je BiH država, ki ponuja zares izjemne možnosti za borzne zaslužke tako danes kot tudi v prihodnjih nekaj letih.

Praktično ne mine več teden, da država ne objavi razpisa za privatizacijo enega od velikih državnih podjetij. V preteklih dneh sta bila objavljena kar dva. Tako je Agencija za privatizacijo Federacije Bosne in Hercegovine 6. oktobra objavila razpis za prodajo 67-odstotnega državnega deleža v podjetju Energoinvest. V zadnjem obdobju je bilo trgovanje z Energoinvestovimi delnicami precej živahno, pri čemer se je cena, predvsem zaradi govoric o privatizaciji, od začetka avgusta do danes zvišala za več kot 70 odstotkov. V zadnjem tednu so se posli sklepali pri nekaj več kot 13 markah za delnico. Podobne rasti v prihodnje ne gre pričakovati, saj ima največ možnosti za prevzem podjetja obstoječe vodstvo skupaj z zaposlenimi, kar pomeni, da verjetno ne bo prišlo do večjega števila konkurenčnih ponudb, kar bi še dodatno razvnelo rast borznega tečaja.

Mnogo bolj vroče dogajanje gre pričakovati okoli privatizacije uglednega gradbenega podjetja Hidrogradnja, ki trenutno zaposluje 1445 delavcev. Tudi tukaj se je država odločila, da ponudi svoj 67-odstotni delež kapitala najboljšemu ponudniku. Kljub temu da gre za finančnega bolnika, ki je samo v lanskem letu ustvaril za 400.000 evrov izgube, ne gre prezreti izrednega potenciala tega podjetja, predvsem če vemo, da se Bosna intenzivno pripravlja na gradnjo številnih elektroenergetskih objektov ter cestnega koridorja 5C. V začetku avgusta so bile delnice gradbenega podjetja vredne nekaj več kot 5 mark. V preteklem tednu so se posli sklepali že pri slabih 9 markah za delnico, kar pomeni, da je tečaj v dobrih 70 dneh zrasel za več kot 75 odstotkov.

Zaradi izjemnih stopenj rasti v preteklih tednih negativna korekcija borznih indeksov v Sarajevu ne preseneča. Indeks desetih najbolj likvidnih sarajevskih podjetij SASX 10 je v zadnjem tednu izgubil 3,80 odstotka vrednosti. Prav tako se je znižala vrednost (-2,45 odstotka) borznega indeksa BIFX, ki meri gibanje sarajevskih investicijskih skladov. Povsem drugače je bilo v Banjaluki, saj se je Borzni indeks Republike srbske (BIRS) zvišal za 8,85 odstotka. Posledično se je nadaljevala tudi rast indeksa investicijskih skladov FIRS, ki je razveselil investitorje s 5,54-odstotno rastjo. Razočaral ni niti energetski indeks ERS 10, ki se je samo v zadnjem času zvišal za 7,59 odstotka.