O tem, koliko ljudi je s spolno prenosljivimi boleznimi okuženih v Sloveniji, nimamo zanesljivih podatkov. Glede na obstoječe podatke - natančne podatke imamo le o prijavljenih okužbah s hiv, aidsom in sifilisom - pa strokovnjaki ocenjujejo, da je problematika podcenjena. Predstavimo najpogostejše spolno prenosljive bolezni.

Gonoreja (kapavica, triper)

Gonoreja je zelo razširjena spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča gonokok. Podatke o razširjenosti gonoreičnih okužb za Slovenijo težko ocenjujemo, ker je kljub obveznemu prijavljanju teh okužb evidenca nepopolna.

Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Poznamo tudi gonorejo očesne veznice novorojenčkov, ki se okužijo med porodom, če ima porodnica gonorejo. Zato zaradi preprečevanja takšne okužbe ob porodu vsakega novorojenčka obvezno zaščitijo s tako imenovanimi Credejevimi kapljicami.

Pri okuženem moškem se po kratkem, nekajdnevnem obdobju inkubacije (to je čas med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremljata srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno dveh tednih preide akutno vnetje v kronično. Zapleti nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka, neplodnost. Pri okuženih ženskah v začetem obdobju praktično ni bolezenskih težav. Zgodnjih znakov, ki bi govorili o morebitni okužbi, ni. Okužba napreduje na notranja rodila (maternico, jajcevode), kar lahko vodi v neplodnost in zunajmaternično nosečnost.

Diagnozo gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine. Gonokokna okužba se zdravi z antibiotikom.

Sifilis

Sifilis je nalezljiva spolno prenosljiva bolezen, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija Treponema pallidum. Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži. Pomembno je, da sifilis ugotovimo čim bolj zgodaj, saj tako preprečimo širjenje okužbe in povečamo uspešnost zdravljenja. Zdravi se s penicilinom.

Podatki o razširjenosti sifilisa so dokaj natančni, saj je ta bolezen zaradi svojih posledic veljala do pojava hiv za najhujšo spolno prenosljivo bolezen. V Sloveniji smo imeli dramatičen porast sifilisa v letih 1994 in 1995 (po 36 do 38 primerov na leto), v naslednjih letih pa je število na novo obolelih nekoliko padlo.

Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do enega leta oziroma nad eno leto) ter pridobljeni in prirojeni - glede na to, kako je do okužbe prišlo. Inkubacija pri sifilisu traja približno 3 tedne.

Okužbe s papiloma virusi - genitalne bradavice

Nekateri od virusov, ki spadajo v skupino papiloma virusov, povzročajo nastanek bradavic na spolovilu. Čas inkubacije je lahko več mesecev. Spremembe na mestu okužbe so sicer benigne, vendar okužbo z nekaterimi tipi virusov povezujejo z nastankom raka na rodilih.

Zdravljenje je simptomatsko, kar pomeni, da na različne načine odstranjujemo bradavice, virusa samega pa ni mogoče uničiti.