V Avstraliji, ki naj bi bila v daljni preteklosti prekrita z velikimi ledenimi jezeri, so našli dokaze, da so plazilci, sumljivo podobni Nessie, res obstojali.

Veliki, mesojedi plazilci so živeli pred 115 milijoni let, v času, ko so Zemlji vladali dinozavri in so jo prekrivale velike vodne površine. Pozornost znanstvenikov sta zbudila predvsem dva odlično ohranjena primerka. Gre za novi vrsti plesiozavra, so arheologi predstavili v poletnih številkah revij Paleontology in Biology Letters.

Prvi, ki so mu nadeli latinsko ime Umoonasaurus demoscyllus je bil visok okrog dva metra in pol, glavo mu je krasila neke vrste perjanica, ki je bila verjetno pomembna v obdobju parjenja, drugi, poimenovali so ga Opallionetes andamookaensis, pa je v višimo meril kar pet metrov in je bil oborožen z vrsto ozkih, iglam podobnih ostrih zob. Oba sta se hranila z ribami in mehkužci in večino časa preživela v jezeru ali ob njem.

Poleg omenjenih so najdišču v bližini nekdanjega rudnika v mestecu Coober Pedy našli še mnogo drugih okamenelih pradavnih ostankov, ki so se izkazali za pravi zaklad. Vsi so ostali 'zapisani' v mineral opal, ki je odlično ohranil njihove skelete.