Potem ko je bila prva etapa v znamenju Ptujskih petelinov, so drugi dan po sila strmem vzponu na Sveto goro imeli svoj dan kolesarji iz Novega mesta. Nose (Adria Mobil) je imel v zadnjih 200 metrih več moči od Jureta Golčerja (Perutnina Ptuj), s katerim bosta danes na Vršiču nadaljevala "soško bitko". Novomeščan je tekmeca prehitel za osem sekund. "Poskušal sem vse, a je bil močnejši," je ob frančiškanskem samostanu dejal Jure Golčer , ki je v zadnjih dveh najstrmejših kilometrih, ko sta se otresla Poljaka Przemyslava Niemca, nekajkrat poskušal streti tekmovalca izpod Gorjancev. Nose sicer velja za boljšega šprinterja, kolesarja zaključkov, a danes na daljšem Vršiču naj bi bila zgodba obrnjena.

Nose bo imel ob sebi, sodeč po razpletu poti v "goriška nebesa", morda ob sebi še več pomočnikov kot Golčer. Miha Švab je zadnjih šest odločilnih kilometrov preplezal kot tretji (zaostal je 38 sekund), Robert Kišerlovski (47 sekund) pa je pripeljal v cilj tik za Przemyslavom Niemcem . "Močni so, posebno Golčer," je pripomnil Poljak, še preden je sploh vedel za razplet na cilju. "Zares dobro smo izpeljali vse skupaj," je dejal Miha Švab . Tadej Valjavec v cilju kar ni vedel, kaj bi povedal. Razumljivo. Bojazen, da po Giru ni še povsem pravi, se je uresničila. "Na Vršiču ne bo prav nič drugače," napoveduje Valjo, ki je bil deveti (+ 1:19), za tremi kolesarji s Ptuja (Mahorič, Rogina in Kvasina).

Napoved, da je dirka taktično zelo zaprta in bodo vse najmočnejše ekipe pripeljale ostale v Solkan, se je izkazala za pravilno. "V begu nismo uspeli, tako da v klanec več nisem zmogel," je realnost opisal Matej Mugerli , potem ko se je od zasledovalcev odlepil skupaj s Štangljem in Zrimškom.

Kako so kolesarji zapeljali v klanec, že v samem začetku zelo strmem, brutalnost pa so bili zadnji trije kilometri, najbolje ponazarja izjava sodnika Petra Judeža : "Navkreber so peljali kot po ravnini." Le kakšna ravnina bo danes na serpentinah Vršiča?