OD KOD TEŽAVE S HRBTENICO

Danes imamo na voljo več tipov ležišč. Ločimo klasične vzmetnice, ki imajo na sredini vzmeti, nad njimi in pod njimi pa plast naravnega ter umetnega polnila; vzmetnice, pri katerih so vzmeti oblečene v tekstilne žepe (imajo več vzmeti kot klasične); posteljne vložke brez vzmetenja, katerih jedro sestavlja prožen penast material, na primer lateks; vodne ter zračne postelje. Ortoped dr. Janko Popovič , dr. med., pravi, da je hrbtenici najbolj prijazna vodna postelja: "Človek se med spanjem večkrat obrne, in sicer od dvajsetkrat do štiridesetkrat, zato je pomembno, da se ležišče pri obračanju vedno oblikuje tako, da je pritisk na hrbtenico čim manjši. Za zdaj temu najbolj ustreza vodna postelja, ki v zahodnem svetu ves čas pridobiva pomen - pri bolnikih, ki že imajo težave s hrbtenico, pa tudi pri ljudeh, ki skrbijo za preprečevanje nastajanja tovrstnih težav."

Hrbtenico sestavljajo vretenca, med katerimi leži medvretenčna ploščica, tako imenovani diskus. Sestavljen je iz trde opne (anulus fibrosus) in mehkega jedra (anulus pulposus). Zaradi nepojasnjenih vzrokov, najverjetneje tudi zaradi staranja in nepravilnih obremenitev hrbtenice, prihaja do trganja obroča jedra. Ker je ta obroč oskrbljen z živčnimi nitmi, raztrganine povzročajo bolečine. Jedro namreč pritiska na živčne končiče, kar čutimo kot bolečino v križu ali vratni hrbtenici, redkeje tudi v prsni. Najpogostejše so spremembe v križu, ki predstavljajo okrog 90 odstotkov vseh težav s hrbtenico, pojasnjuje Popovič. "Te spremembe so pomembne samo, če boli, kar pa ni nujno. Iz te razlage tudi sledi, da nepravilne obremenitve hrbtenice med spanjem lahko povzročijo, da do teh generativnih sprememb pride hitreje, kot če je posteljna podlaga primerna. Hrbtenica ima namreč določene krivine - v vratu gre za vbočenje, v prsni hrbtenici za izbočenje, v ledveni prav tako za vbočenje. Tako ima hrbtenica obliko dvojnega S. Dobro ležišče se mora tem krivinam prilegati."

Če si vodne postelje ne morete privoščiti - najcenejša stane 350.000 tolarjev - Popovič svetuje nakup ležišča iz lateksa. Obenem dodaja, da je dobro vsako ležišče, če človek nima težav s hrbtenico. Da preprečimo bolečine, pa pač moramo kupiti takšno vzmetnico, ki se prilega oblikam hrbtenice, lahko je tudi cenejša. "Vsako podjetje, ki izdeluje ležišča, potrebne podatke navaja v katalogih," dodaja ortoped in predlaga, da pred nakupom poizkusite najprej nekaj časa ležati na ležišču, za katero se odločate - če le imate priložnost. Ležišča ni potrebno zamenjevati, če ni iztrošeno in če ni težav s hrbtenico.

ZNEBITE SE PRŠIC

Posebno vprašanje, povezano z ležišči, je še izpostavljenost pršicam, s katerimi imajo težave alergiki. Vzmetnice so odlično okolje za razmnoževanje pršic, ki potrebujejo toploto, vlago in hrano. Ljudje, ki imajo težave z dihanjem, naj zato ustrezno skrbijo za svoja ležišča. "Vzmetnica mora biti čim bolj nova, redno jo je treba sesati z globinskim sesalnikom oziroma sesalnikom, ki ima vodni filter, vsak mesec je treba prati blazine in odeje, enkrat na teden pa posteljnino," razlaga dr. Vesna Plevnik Vodušek , pediatrinja alergologinja. Na tržišču lahko dobimo tudi takšne prevleke za vzmetnice, blazine in odeje, ki preprečujejo pršicam, da bi se prebile na prosto. Po besedah alergologinje se tudi pri pršicah lahko zelo dobro obnese vodna postelja, v kateri ne morejo preživeti. Nadvložek na takšni postelji mora biti seveda pralen, in sicer pri temperaturi 60°C ali več. Glede na njihovo število, njihovo velikost ter velikost njihovih iztrebkov je pršice praktično nemogoče povsem odstraniti iz stanovanja. Lahko pa njihovo število zelo omejimo in tako preprečimo ali vsaj omilimo znake alergijskih bolezni.