Vodja službe Martin Šolar je opozoril, da je krmljenje divjadi pomembno zimsko opravilo, predvsem pa je treba vedeti, katere živali so v parku in koliko jih je: "Gamsi, divji petelini, kozorogi, svizci in planinski orli ter druge živali so veliko bogastvo naše narave in še posebno parka, zato je pomembna evidenca. Pri tem skušamo skrbeti tako za živali pozimi kot tudi opravljati naše osnovne naloge - z informacijami in opozorili pomagati obiskovalcem, ki jih tudi pozimi ni malo."

MOTORNE SANI NADLOGA

Če je poleti divje šotorjenje problem, ki dela sive lase nadzornikom, je pozimi zadnja leta vse bolj množična vožnja z motornimi sanmi po parku. To velja predvsem za območje Bohinja: "Hrup in vse, kar k taki vožnji sodi, slabo vpliva na naravo, posebno na živali. Vožnja po parku je navadno tudi hitra, zato te voznike skušamo opozarjati, pri tem pa je treba upoštevati, da jih je težko ujeti oziroma sploh opozoriti. Večinoma gre za domačine in ne tujce ali zunanje obiskovalce," je dejal Šolar. Čeprav lahko nadzorniki tudi kaznujejo, je pri nas v splošnem to področje precej ohlapno in neurejeno.

VARNA HOJA POZIMI

Nadzorniki TNP opozarjajo vse, ki bodo to zimo še odšli v gore, na previdnost in dobro opremo. Zato je bil tudi za njih zelo koristen tečaj o uporabi zimske tehnične opreme in varni hoji v gorah, ki ga je vodil inštruktor GRS Zvone Korenčan , udeležili pa so se ga nadzorniki parka. Uporaba cepina, derez, praktične vaje, iskanje ponesrečenih pod plazovi in druge informacije so koristile ljudem, ki naravo in območje parka resnično dobro poznajo in tudi čuvajo. Za obiskovalce parka pa velja še eno priporočilo: zima je čas, ko živali najbolj potrebujejo mir (razmnoževanje, hranjenje, zimska stanišča) in jih zato človek hitro zmoti.