Že v dobrem tednu veljave zakona o trgovini so tako v turističnih krajih kot tudi v romarskih središčih trgovci zabeležili precejšnjo izgubo prihodkov. Kot je povedala tajnica Turističnega društva Brezje Marinka Kavčič, so prodajalci na stojnicah in trgovinicah na Brezjah v prvih osmih dneh novega leta zabeležili le desetodstotno realizacijo prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Za Brezje je namreč tako kot za vse romarske kraje značilno, da trgovci večino spominkov in ostalih predmetov prodajo ob nedeljah in praznikih, medtem ko je med tednom prodaja zelo skromna in se na stojnicah na Brezjah giblje le med 5000 in 10.000 tolarjev dnevno.Če bo zaprtje omenjenih stojnic in prodajaln na Brezjah ob nedeljah ostalo v veljavi, se v Turističnem društvu Brezje bojijo, da bo to pomenilo propad romarskega turizma in nove brezposelne. Podobna bojazen pa je tudi v klasičnih turističnih središčih, kjer manjše trgovine prav tako večino svojih prihodkov od turistov ustvarijo med vikendi oziroma v primeru praznikov med podaljšanimi vikendi, je pojasnila Štravs Podlogarjeva.

Zaenkrat izpad prihodkov teh trgovcev še ni zaskrbljujoč, saj so nekateri izmed njih preteklo nedeljo in ponedeljek svoje trgovine kljub prepovedi še vedno imeli odprte. Ker pa so mnogi prejeli opozorila s strani tržnih inšpektorjev, so to nedeljo trgovine na Bledu ostale zaprte, je pojasnila Štravs Podlogarjeva. Ob tem je dodala, da so določila zakona za manjše trgovce neživljenjska, saj jim ne omogočajo preživetja, in bodo na dolgi rok z Bleda pregnala trgovce.

Hkrati pa je pomanjkanje trgovske ponudbe v kraju slabo tudi za sam turizem, saj je trgovina del turistične ponudbe. "Na Bledu imamo 2000 namestitvenih zmogljivosti v hotelih, 1500 v zasebnih sobah in 1100 v kampu. Gostje na Bled pogosto pridejo šele ob sobotah zvečer in tako ob nedeljah ne morejo kupiti niti nujnih življenjskih potrebščin, kaj šele spominkov," je povedala Štravs Podlogarjeva in dodala, da s "takšnimi nelogičnimi potezami zapravljamo čas, denar in dobro voljo gostov". Ti se bodo po njenem mnenju raje odločili za dopustovanje v sosednjih državah, Italiji in na Hrvaškem, če do glavne turistične sezone ne bo sprejeta ustrezna novela obstoječega zakona.Državni zbor naj bi na svoji izredni seji, ki se bo začela v torek, ponovno obravnaval novelo zakona o trgovini, ki jo je sprejel že 20. decembra lani, vendar je državni svet njeno izvajanje z vetom zadržal. Zaradi že vložene pobude za presojo ustavnosti novele pa tudi z njeno predvideno potrditvijo v državnem zboru zakonsko urejanje delovnega časa prodajaln verjetno še ne bo zaključeno.