V pismu namere omenjene šole je še posebej poudarjena pomembnost Spominskega muzeja in izobraževalnega centra v Jasenovcu glede spomina na holokavst in genocid, o katerih naj se podučijo tudi prihodnje generacije. Poleg ideje o sodelovanju pri vzpostavitvi mednarodne evropske mreže, ki bo povezovala podobna spominska območja, naj bi se Spominsko območje Jasenovac in šola Jad Vašem domenila o dolgoletnem sodelovanju. Pri tem naj bi izraelska stran hrvaški pomagala predvsem pri smernicah izobraževalnega programa in strokovni izmenjavi.

Ravnateljica Spominskega območja Jasenovac Nataša Jovičič je ocenila, da je pismo namere iz Jad Vašema "ena najpomembnejših pobud na evropski ravni za sodelovanje na področju poučevanja o holokavstu". "S tem priznanjem bo Spominsko območje Jasenovac postalo evropsko priznan center za predstavitev in poučevanje na temo holokavsta in genocida in proti vsakršni obliki totalitarizma," je povedala Jovičičeva. Za marec prihodnje leto je napovedala odprtje prenovljenega Spominskega območja Jasenovac in pripadajočega Spominskega muzeja ter Izobraževalnega centra.

Srečanje predstavnikov hrvaškega centra in Jad Vašema naj bi bilo 27. januarja na Hrvaškem, in to na mednarodni dan spomina na trpljenje žrtev holokavsta in dan osvoboditve Auschwitza, so sporočili iz Jasenovca. Jad Vašem je krovna izraelska ustanova za spomin na mučenike in heroje, povezane s holokavstom. Ustanovljena je bila leta 1953, nahaja se na Gori spomina v Jeruzalemu. V kompleksu je središče izobraževalne in raziskovalne dejavnosti Jad Vašema - mednarodna šola za preučevanje holokavsta, mednarodni inštitut, arhiv in knjižnica.