Kakšno je stanje na področju nepremičnin v Sloveniji? Je nepremičninska zakonodaja, ki je bila sprejeta pred približno dvema letoma, izboljšala dokaj kaotično stanje?

Zdi se mi, da bi bilo mogoče tudi s prejšnjo zakonodajo zagotoviti ustrezno varstvo v prometu z nepremičninami. Sicer pa že lahko rečemo, da paket zakonodaje na področju stvarnega in nepremičninskega prava prinaša pozitivne učinke za pravno varnost. Z zakonom o nepremičninskem posredovanju, ki je uvedel nepremičnine licence, se je raven znanja posrednikov močno dvignila. Pravna varnost je zato bistveno boljša in nepremičninski posredniki znajo kakovostneje svetovati. Lahko bi celo rekli, da posredniki, zlasti pri zemljiškoknjižnem in katastrskem pravu, dosegajo ali presegajo raven znanja večine odvetnikov.

Se lahko ponovi afera Zbiljski gaj?

Varovalke v zakonodaji so, vendar predpisi ne morejo popolnoma zavarovati strank v nepremičninskih poslih. Kupci, zlasti fizične osebe, se morajo varovati sami. Ljudje pogosto kupujejo nepremičnine, ne da bi se zavedali posledic. Ne znajo si razložiti, kaj pomenijo zaznambe v zemljiški knjigi.

V kolikšni meri pa k pomanjkljivemu pravnemu varstvu prispeva neažurna zemljiška knjiga?

Res je, da je v zemljiški knjigi še veliko nevpisanih nepremičnin. Ob vpogledu v zemljiško knjigo je potrebno narediti pravo prognozo, paziti je treba na to, kaj posamezni vpis pomeni. Stranka, ki se spusti v promet z nepremičnino, naj se posvetuje s strokovnjakom.

Minister za pravosodje je pred kratkim znižal notarske tarife. Ali lahko nižje tarife vplivajo na raven pravne varnosti strank v nepremičninskih poslih? Ali se ne bodo notarji pri morebitnih napakah še lažje izgovarjali, da so preslabo plačani, da bi svoje delo kakovostno opravili?

Znižanje tarif na strokovnost notarskega dela ne sme vplivati in menim, da tudi ne bo.

Predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije dr. Marko Ilešič je ob otvoritvi Dnevov pravnikov poudaril, da se morate pravniki dvigniti nad politiko in da lahko na vašem srečanju vsak svobodno pove, kaj si misli. Kot pravnika leta bi vas prosila za komentar reforme pravosodja, ki jo pripravlja pravosodni minister Lovro Šturm?

To vprašanje je izjemno nehvaležno in nanj ne bi odgovarjal.

Kako pa ocenjujete delo pravosodnega ministra?

S svojimi odločitvami je korenito zarezal v nekatera pravna področja. Kakšen bo rezultat, bomo še videli.

Za pravnike, ki delate na fakultetah, prevladuje mnenje, da veliko služite s svetovanjem in študijami. Vedno ista imena se pojavljajo pri pripravi zakonov, predavanjih državnim uslužbencev, obstajajo celo primeri, ko isti pravni strokovnjak svetuje nasprotnima stranema.

To je težko zanikati. Vendar je pač tako, da so določena pravna področja manj finančno privlačna. Si pa profesorji lahko s svetovanjem pridobijo tudi izkušnje iz prakse, ki jim lahko pomagajo pri delu na univerzi.