V burji s sunki do 40 vozlov je letos sodelovalo 1.752 jadrnic. Prireditelji največje sredozemske regate, ki je fenomen svetovnih razsežnosti, so upali, da bo padel tudi rekord po številu udeleženih jadrnic, a jim magične številke 2.000 ni uspelo prebiti. K temu je gotovo botrovalo tudi slabo vreme zadnji teden, ki je mnogim preprečilo prihod v Trst. To pa ni oviralo avstralske superjadrnice Skandia, ki je priplula v severni Jadran že pred tednom. Tržačani si namreč niso hoteli privoščiti presenečenja z morebitno slovensko zmago, zato so za okoli 200.000 evrov najeli avstralsko velikanko, ki je včeraj nosila "priložnostno" ime Provincia di Trieste z avstralsko zastavo na krmi. Krmaril jo je Tržačan Lorenzo Bressani doma iz Barkovelj, v posadki pa je bilo še 19 tržaških in štirje avstralski jadralci. Avstralska jadrnica je hkrati doslej najdaljša, kar jih je sodelovalo na Barcolani.

Čeprav na Barcolani šteje samo absolutna zmaga, Mitja Kosmina s svojo slovensko, hrvaško in italijansko posadko ni imel razloga za razočaranje, saj so v močni burji naredili največ, kar je bilo mogoče. Proti daljši Scandii, ki ima seveda tudi večjo površino jader, ni imela nikakršnih možnosti za zmago. Odlično četrto mesto je zasedel Veliki Viharnik, ki mu je zaradi teže močan veter očitno pomagal. Sicer pa je bilo na regatnem polju 250 večjih in manjših slovenskih jadrnic. Za red je skrbelo 35 različnih plovil, tam so bile še štiri potapljaške in dve zdravniški ekipi.

Na prvi regati pred 37 leti je sodelovalo "komaj" 51 jadrnic in prireditelji ne morejo dočakati leta, ko jih bo 2.000. Predvsem pa gre na Barcolani za družabni dogodek in jadralski praznik, ko je na morju vse, kar plava s pomočjo vetra. Na morju pa je bilo še veliko turističnih plovil z gledalci, ki so si želeli ogledati jadralni spektakel z morja. Jadralci so preizkusili sami sebe in svoje jadrnice, namen udeležbe pa je predvsem druženje in zabava, ki se je ob tržaški obali nadaljevala še pozno popoldne. Včerajšnji jadralski praznik si je namreč od blizu in daleč ogledalo okoli 250.000 ljudi, od tega vsaj 20.000 Slovencev.