Unija je, kot je znano, v zameno za poenostavitev postopkov za pridobitev vizumov za nekatere segmente ruskega prebivalstva terjala sklenitev dogovora o vračanju oseb, pri čemer je želela, da Rusija ne bi sprejemala le ruskih državljanov, ki so na ozemlje unije prišli nezakonito, temveč tudi neruske državljane, ki so v EU prišli preko ruskega ozemlja. Slednja zahteva pa je bila za Rusijo doslej nesprejemljiva.

Blairov tiskovni predstavnik je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal, da dogovor še ni podpisan, medtem ko je posebni predstavnik ruskega predsednika za EU Sergej Jastržembski dejal, da bosta strani sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov in vračanju oseb podpisali še letos. Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov je pojasnil, da sta se strani skoraj dogovorili o enotnih stroških za vizume, ki naj bi znašali 35 evrov, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Ruski predsednik je dogovor o vizumskem sistemu označil kot korak na poti proti zagotavljanju prostega pretoka ljudi med Rusijo in unijo. "Rezultati londonskega vrha so potrdili, da vseskozi krepimo naše partnerstvo ter mu dodajamo nove razsežnosti," je dejal Putin, ki se je danes sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in evropsko komisarko za zunanje odnose in sosedsko politiko Benito Ferrero-Waldner.Obe strani sta se strinjali, da je treba partnerski sporazum med EU in Rusijo, ki se izteče leta 2007, obnoviti in še okrepiti.

Blair je na današnjem srečanju poudaril, da je evropskim partnerjem postalo jasno, kako pomembni so odnosi z Rusijo - za boljšo prihodnost evropskega gospodarstva in za varnost Evrope. Izpostavil je uvoz zemeljskega plina iz Rusije, boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter regionalne in mednarodne zadeve, na primer mirovni proces na Bližnjem vzhodu in iransko vprašanje. Pri vseh teh vprašanjih je po Blairovih besedah ključno tesno sodelovanje med stranema.Putin je ob tem EU zagotovil, da bo Rusija ostala njena zanesljiva partnerica pri dobavljanju zemeljskega plina in nafte. Blair je pojasnil, da EU iz Rusije ali vsaj preko njenega ozemlja dobi tretjino vsega plina, ki ga porabi. "Rusija je zanesljiva partnerica in nikoli ni razočarala Evrope," je poudaril.

Na vprašanje novinarjev, ali odvisnost EU od ruske nafte pomeni, da bo unija Rusiji popuščala pri vprašanjih o spoštovanju človekovih pravic v Čečeniji, je Blair dejal, da bo povezava poskrbela, da bo imela dovolj zalog nafte in zemeljskega plina, in hkrati priznal, da je to občutljivo vprašanje. "Osebno mislim, da ne gre za vprašanje medsebojne odvisnosti, temveč za vzajemne interese," je še poudaril predsedujoči EU.Energetiki iz Rusije in EU so se sicer v Londonu sestali že v ponedeljek. Dogovorili so se, da je treba povečati energetsko učinkovitost in se tako soočiti s podnebnimi spremembami. Blair je k ukrepanju za preprečevanje globalnega segrevanja pozval tudi na srečanjih s Kitajsko in Indijo minuli mesec.Vrhu EU-Rusija naj bi v sredo v Londonu sledil še britansko-ruski vrh.