Snov resveratol sicer grozdje varuje pred glivično infekcijo. V procesu izdelave rdečega vina se lupino, semena in vitice loči od soka neposredno po stiskanju grozdja, vino pa je fermentirano le iz stisnjenega grozdnega soka. Količina resveratola v rdečem vinu je zato okrog desetkrat višja kot v belem.
Trdnih podatkov o tem, da bi pitje rdečega vina imelo zaznaven vpliv na zdravje in življenjsko dobo, zaenkrat še ni, najnovejši podatki iz zavarovalniških statistik pa kažejo, da imajo abstinenti za okrog pet let krajšo življenjsko dobo od ljudi, ki pijejo zmerno.Glede na raziskave je resveratol vključen tudi pri preventivi pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen, preventivi pred kapjo, vzpodbuja pa tudi tvorjenje novih živčnih celic v možganih. Ob tem naj bi zniževal splošno stopnjo holesterola ter varoval srce.Bizeljska modra frankinja z zdravilnimi učinki za zmerne pivce
BIZELJSKO - Glede na opravljene raziskave imajo vina modre frankinje s področja Bizeljskega največ antibiotikom podobne snovi resveratola pri nas, ki med drugim zmanjšuje tudi možnost obolenja za rakom. Predsednik upravnega odbora vinogradniško-vinarske zadruge Bizeljsko Janez Šekoranja in šef oddelka za vinarstvo v centralnem laboratoriju Kmetijskega inštituta Slovenija Mitja Kocjančič sta pojasnila, da raziskave še potekajo, da pa bi vino imelo blagodejni učinek na zdravje, ga je treba piti vsak dan.