Šekoranja je na današnji novinarski konferenci dejal, da so bile dosedanje raziskave vezane na izjemno velika finančna sredstva, ki so jih doslej večinoma zagotavljali v tamkajšnji zadrugi, v prihodnje pa pričakujejo tudi izdatnejšo pomoč občine Brežice.

Snov resveratol sicer grozdje varuje pred glivično infekcijo. V procesu izdelave rdečega vina se lupino, semena in vitice loči od soka neposredno po stiskanju grozdja, vino pa je fermentirano le iz stisnjenega grozdnega soka. Količina resveratola v rdečem vinu je zato okrog desetkrat višja kot v belem.

Trdnih podatkov o tem, da bi pitje rdečega vina imelo zaznaven vpliv na zdravje in življenjsko dobo, zaenkrat še ni, najnovejši podatki iz zavarovalniških statistik pa kažejo, da imajo abstinenti za okrog pet let krajšo življenjsko dobo od ljudi, ki pijejo zmerno.Glede na raziskave je resveratol vključen tudi pri preventivi pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen, preventivi pred kapjo, vzpodbuja pa tudi tvorjenje novih živčnih celic v možganih. Ob tem naj bi zniževal splošno stopnjo holesterola ter varoval srce.