"Naši cilji in želje so usmerjeni naprej. Na SP ne želimo samo sodelovati. Trdno sem prepričan, da bomo čez leto dni lahko govorili o tem, da smo obstali v skupini A. Z željo, borbenostjo in malo športne sreče gremo vedno na zmage. Slovenci smo in bomo za hokej," je na ljubljanski prireditvi v čast 70. obletnice organiziranega igranja hokeja pri nas povedal predsednik HZS Ernest Aljančič. Priznanje slovenskim hokejistom je izrekel tudi predsednik mednarodne zveze Rene Fasel: "Rad prihajam v Slovenijo. Hokej je pri vas eden od največjih športov in rad bi še enkrat čestital moštvu, ki mu je uspela uvrstitev na Švedsko."

HZS je predstavila tudi štiri slovenske hokejiste, ki so zaznamovali različna obdobja te igre v Sloveniji. Ernestu Aljančiču starejšemu, Jožetu Gogali, Albinu Felcu in Rudiju Hitiju so se oddolžili s priznanji in predlogom za imenovanje v mednarodno dvorano slavnih. Posebna čast pa je doletela vratarja Toneta Galeta, ki se je kot prvi Slovenec preizkusil tudi v moštvih najmočnejše lige na svetu NHL: prejel je priznanje HZS za najboljšega hokejista vseh časov v Sloveniji.

Pomemben del slavnostne prireditve pa je bila tudi predstavitev nove celostne podobe HZS. Nov znak v slovenskih nacionalnih barvah in z risom na osrednjem mestu po mnenju Aljančiča odlično predstavlja slovenski hokej, saj je to "poredna in majhna žival, prav takšna, kot smo Slovenci v hokeju". K temu je HZS dodala še video in glasbeni spot skupine The stroj in pevca Magnifica ter koledar z umetniškimi fotografijami slovenskih reprezentantov. HZS praznuje letos 70. obletnico organiziranega igranja hokeja; oprema za ta šport je bila v Sloveniji že prej, leta 1931 pa so v ŠD Ilirija organizirali tudi hokejsko sekcijo. Februarja 1932 sta moštvi Ilirije in Kamnika odigrali prvo uradno tekmo, prvo državno prvenstvo so organizirali leta 1939, istega leta je reprezentanca takratne Jugoslavije prvič nastopila tudi na SP. V povojni zgodovini so bili pomembni mejniki tudi svetovna prvenstva na slovenskih tleh, največji uspeh do lanske sezone in uvrstitve v skupino A pa je dosegla reprezentanca leta 1968, ko je na OI v Grenoblu osvojila deveto mesto, ter na SP 1974 s skupno osmim mestom na svetu. Slovenija je članica IIHF od maja 1992, ko se je tudi začela njena pot iz skupine D proti najboljšim na svetu.