To je prvič, da pred nekim francoskim sodiščem razpravljajo o mučenju. Toda, general se ne zagovarja zaradi dejanj v petdesetih letih, ta so pozabljena z amnestijo, ki so jo razglasili po koncu drame v Alžiriji. Vojaka so postavili pred sodišče, ker je spomladi objavil knjigo (Services specieux, Algerie 1955-1957), ki ne govori o vojnih zločinih, temveč "poveličuje vojne zločine".

Paul Aussaresses ne pozna obžalovanja, priznava umore in mučenje. "Ali sem zločinec, morilec, pošast?" pravi njegovo retorično vprašanje. "Bil sem le vojak, ki je opravil svoje delo kot vojak." To je storil za Francijo, ker je Francija to zahtevala od njega. V intervjujih je general zagovarjal mučenje kot "koristno in potrebno": "Če bi dobil v roke bin Ladna, bi z njim počel isto." Tudi alžirski nasprotniki v sporu - Francija ga je šele pod Jackom Chiracom priznala kot "alžirsko vojno" - so bili za generala le teroristi. Če so jim hoteli izsiliti priznanje, piše Aussaresses v svoji knjigi, so jih morali mučiti: "Priključili smo jim elektrode na uhlje ali na moda, nato pa dodajali električno napetost s primerno intenzivnostjo. Usmrtitve so bile neizogibne, če smo hoteli ohranjati red." On sam je ustrelil 24 ljudi. "Nihče mi ni nikoli jasno rekel, koga naj usmrtim, to se je razumelo samo po sebi." Aussaresses priznava, da so na njegov ukaz usmrtili dva znana alžirska voditelja, Larbija ben M`Hidija in Alija Boumenddjela. Njuno smrt so prikazali kot samomor. Jaques Chirac, tudi sam se je kot mladi poročnik bojeval v Alžiriji, je bil šokiran, ko je ta knjiga izšla. Ne nazadnje zaradi tega, ker so na priporočilo Elizejske palače Aussaressesa predčasno povišali v poveljnika francoske častne legije. Pri tem je bila njegova kariera očitno neomadeževana. Že zgodaj se je Aussaresses priključil Charlesu de Gaulu v boju proti Nemcem in se izkazal med osvobajanjem Francije. Za njegovo povišanje v generala francoska javnost ni vedela.

Aussaresses je bil mož, za čigar naloge so vedeli samo njegovi predpostavljeni. Nekateri od njih bodo na sojenju nastopili kot priče. General Jacques Massu, ki je nekoč v Alžiriji svojim podrejenim ukazal "ohranjati red z vsemi sredstvi", je zavrnil povabilo sodišča, kjer naj bi nastopil kot priča. "Če bo Francija ustavila mučenje in ga obsodila kot metodo vojskovanja, bo to že napredek," je pripomnil Massu.