Klasične diagnostične metode (klinični pregled, mamografija, ultrazvok, biopsija) zaznajo bulo velikosti en centimeter in več, več kot polovico obolenj pa zaznajo bolnice same z otipanjem. Direktor podjetja MO-GY, univ. dipl. inž. Ivan Zrimšek , je z moskovskim inštitutom za raziskave elektromagnetnih valovanj RES že pred štirimi leti razvil diagnostično napravo, radiotermometer RTM z računalniškim odčitavanjem izvida. Z medicinsko radiometrijo v ambulanti odkrivajo bolezni dojk vsaj dve do tri leta prej, kot je to mogoče z mamografijo, pravi.

Temperatura se meri v globini dojke

- Je vaša metoda zgodnejšega odkrivanja raka izziv mamografiji?
"Ne, ni izziv, pač pa dopolnilo. Z medicinsko radiometrijo, ki zazna spremembe v celicah, odkrijemo spremembe od sedem do deset centimetrov globoko v dojki, še preden se pričnejo celice divje razmnoževati in se razvijejo v otipljivo bulico. Gre za napravo, s katero mikrovalovni radiometer meri globinsko temperaturo celic v dojki, kar je mogoče sproti spremljati na računalnikovem zaslonu. Naprava deluje kot sprejemnik in je torej povsem nenevarna. V nasprotju z mamografijo zazna povečanje ali zmanjšanje metabolizma v tkivu, torej zelo majhne spremembe v tkivu dojke." - Sprememba temperature v dojki torej lahko pomeni začetek raka?
"Da je povečana temperatura posledica določenih dogajanj v tkivu, seveda ni moje odkritje. To je znano že iz sedemdesetih let, ko so uvedli termometrijo (površinsko merjenje temperature dojke na podlagi infrardečega spektra) in toplovizor, vendar je uspeh izostal zaradi enega samega vzroka, ker se je ugotavljala temperatura na površju dojke, medtem ko se tumor dostikrat skriva globoko v njej. Nekateri naši zdravniki še danes ne vedo tega, saj sicer naše metode zgodnjega odkrivanja raka ne bi zamenjevali s staro neuspešno površinsko termometrijo, ki se še vedno uporablja v nekaterih evropskih državah in Združenih državah Amerike. Mislim, da gre pri tem bolj za sprenevedanje in načelen odpor kot pa za nerazgledanost. Če temperatura na vsak centimeter globine pade za 0,7 stopinje in če je imel tumor dve stopinji več kot tkivo okoli njega ter je bil tri centimetre globoko v dojki, se ga s površinsko termometrijo seveda ni dalo zaznati, dobro pa se ga prepozna z našim globinskim termometrom."

Bi lahko bili prvi v diagnostiki raka na dojkah

- Po izobrazbi ste univerzitetni inženir. Kako ste zašli na področje medicinske diagnostike ?
"Moj hobi je fizika. Delam na področju razvoja naprave in softwara, medtem ko metodologijo razvijajo zdravniki. Slednje le spremljam in se učim. Pred leti sem obiskal rusko mesto znanstvenikov Puščino sto kilometrov južno od Moskve. V osmih vojaških institutih in velikem številu doktorjev in profesorjev je nakopičeno celo bogastvo znanj. To mesto pred padcem berlinskega zidu sploh ni bilo dosegljivo navadnim smrtnikom. Ti znanstveniki so mi pokazali svoj izum - mikrovalovno orožje, s kakršnim lahko iz velike oddaljenosti vplivajo na določeno osebo ali jo celo onesposobijo. Po istem principu je mogoče odkrivati preživele v nesrečah z velike višine in po podobnem principu delujejo določene meteorološke naprave, seveda na drugih sprejemnih frekvencah. Prišlo je do ideje, da bi bil ta princip uporaben za diagnostiko tam, kjer se lokalno pojavljajo spremembe temperature v telesu, denimo pri raku dojke. V Moskvi smo ustanovili inštitut, ki zaposluje 23 vrhunskih znanstvenikov. Prvo diagnostično napravo smo razvili pred petimi leti in jo v tem času bistveno dopolnili ter razvili metodologijo. Kasneje naj bi te aparature izdelovali v Sloveniji in naša država bi bila za to vrsto diagnostike vodilna v Evropi. Očitno pa naše institucije ne želijo biti prve, saj najprej zahtevajo reference iz kake druge evropske države ali Združenih držav Amerike, kot da ni želja in najboljša referenca vsakega biti prvi!!!" - Je nezaupanje posledica tega, da je odkritje povezano z ruskimi in ne ameriškimi znanstveniki?
"O tem ne dvomim. Sicer pa je v aparaturi vgrajeno slovensko znanje, tako da smo Slovenci v tej diagnostiki tri do štiri leta pred razvitim svetom. Medtem so pričeli naš RTM-aparat atestirati in uporabljati že v Nemčiji, Angliji in na Finskem, zato se bojim, da bomo na koncu spet zadaj. Že leta 1999 so bili v Moskvi narejeni trije klinični atesti in aparatura je bila preizkušena na več kot 7000 bolnikih. Izsledki so bili večji od pričakovaih. A ker reference ne prihajajo iz Amerike, so naši zdravniški krogi skeptični. Tudi Američani se trudijo razviti podobno aparaturo, a so trenutno na stopnji, na kateri lahko le ugotovijo, ali je ena dojka toplejša ali hladnejša od druge, ne morejo pa določiti toplega mesta in tudi softwearske podpore oziroma povezave z računalnikom nimajo. Poleg tega je lahko dojka toplejša zaradi česarkoli, tudi zgolj zaradi vnetja denimo. Ker pa je država podjetju Biofield za nadaljnji razvoj te naprave namenila prek 600.000 ameriških dolarjev, bodo prej ali slej napredovali. Japonci nas zaenkrat ne morejo preprosto kopirati, ker gre za princip fizikalnega delovanja, ki se ne da kar prekopirati."

Važno je, da raka odkrijemo zgodaj

- Kaj ste ponudili Onkološkemu institutu?
"Že štiri leta jim ponujam, da bi za preizkus brezplačno dal aparat z usposobljenim strokovnjakom vred, a prvič ni ustreznih prostorov, drugič nimajo časa, tretjič se zamenja direktor, potem so dopusti, bolniške, strokovna potovanja, skratka, sami prazni izgovori, čeprav je to predvsem velika priložnost za Onkološki institut, ne pa zame. Ponudil sem jim vodenje razvoja metodologije, izobraževanja, kar bi bil verjetno dober zaslužek. Tudi del izkupička od prodaje aparatov sem pripravljen nameniti za novi onkološki institut. Zadnji čas bi že bil, da se tudi oni začnejo obnašati kot podjetje. Na ta način bi bilo potrebnih manj sredstev države in donacij. Z uporabo termometrije je možno zreducirati število agresivnih preventivnih pregledov na mamografih in število biopsij le na sumljive izvide po uporabi termometrije." Dr. Pušenjak: "Naprava je vredna vse pozornosti!" - Je aparatura stoodstotno zanesljiva pri odkrivanju raka.
"Nobena naprava ni stoodstotno zanesljiva. Če mamograf v 83 odstotkih ugotovi, da je nekaj v dojki, od tega je manj kot 50 odstotkov rakavih obolenj, naša naprava to ugotovi vsaj 90-odstotno, s kombinacijo obeh pa smo dosegli 97-odstotno natančnost. Pri vsem tem je bistveno to, da RTM nekaj let bolj zgodaj odkrije spremembe." - Ali občutljivost te naprave ne pomeni, da je dovzetna tudi na zunanja elektromagnetna sevanja?
"Elektromagnetna sevanja v prostoru so bila glavni problem pri razvoju aparata, ki pa smo ga z ustreznimi filtri po treh letih uspešno rešili. Prenosni telefon ima recimo stomilijonkrat močnejši signal, kot je občutljivost naprave. Podobnih motenj je v našem okolju ogromno. " - V Črnučah pri Ljubljani že nekaj časa potekajo preiskave dojk s pomočjo RTM-aparata. S kakšnim uspehom?
"K nam hodijo predvsem na preventivne preglede, tako da so negativni rezultati prek 96 odstotkov. V Sloveniji imamo vzorec z okrog 600 pregledanimi bolniki, sicer pa ima naš software bazo s 17.000 pregledanimi pacienti, med katerimi je bilo 4000 bolnih. Nedavno smo imeli pacientko, pri kateri smo med pregledom ugotovili, da ima temperaturno razliko na določeni točki dojke za več kot dve stopinji Celzija. Predlagali smo mamografijo, s katero niso nič odkrili, po natančnem ultrazvočnem pregledu kritičnega dela pa je bil odkrit tumor velikosti treh milimetrov. Tri tedne po našem odkritju je bila uspešno operirana in brazgotina je skoraj neopazna. Pred dnevi je bila spet pri nas in njeno zdravstveno stanje je normalno. Seveda to ni edini tak primer pri nas, ogromno dobrih rezultatov imajo v Rusiji, kjer je termometrska slika notranjosti dojke zaradi svoje natančnosti in neškodljivosti osnova preventivnega pregleda." - Kaj rečete ženski, če računalnikov zaslon pokaže večje temperaturne razlike v globini dojke?
"Svetujemo ji pregled pri ginekologu in obvezne klasične preiskave. Naša naprava pokaže popolnoma objektiven rezultat. Tisti, ki jo upravlja, nima nikakršne možnosti vplivati na izvid." - Na možnost zgodnejšega odkrivanja raka dojk ste opozorili tudi ministre. S kakšnim uspehom?
"Pisno in ustno smo bili v teh letih v stikih z ministrstvom za znanost in ministrstvom za zdravje. Uspeli smo zagnati projekt zgodnje odkrivanje tumorja v jajčnikih, ki teče na Ginekološki kliniki v Ljubljani, ker so bili tam volja, želja in enotnost. Kar se tiče projekta dojk, so nas podprli in napotili na Onkološki institut, kjer pa načelna odobritev vodstva za projekt ni sporna, vendar se ves ta čas nič ne dogaja. Stvar nerazumljivo stoji pri vodji Centra za bolezni dojk, ki osebno sicer podpira rpojekt." - Še najbolj odziven se zdi mag. Stanko Pušenjak, dr. med. , ki sodeluje z vami na področju odkrivanja nevarne bolezni dojk tako rekoč od samega začetka.
"To je idealen zdravnik, izredno razgledan, saj se dobro znajde tudi na področju fizike in računalništva. Pred dvema letoma je opravil specializacijo diagnostike z RTM. V poročilu je o RTM-napravi zapisal: ‚Glede na osebno izkušnjo sem prevzet. Mislim, da je mikrovalovna radiometrija metoda, ki ima možnost opaziti maligno spremembo bližje njenemu nastanku kot katerakoli znana metoda danes. Ta metoda je vredna ustrezne pozornosti in si zasluži resno klinično raziskavo v našem okolju.’" - Tujina kaže veliko zanimanje za vašo diagnostično napravo. Zakaj je ne prepustite denimo Nemcem? Navsezadnje je pomembno samo to, da bo manj nepotrebnih smrti zaradi raka na dojk.
"Sodelujemo z mnogimi evropskimi državami, na univerzi Arkansas v ZDA teče skupen projekt, trenutno izobražujemo sedem zdravnikov iz Južne Afrike itd. Kljub vsemu temu je moja želja, da bi bila Slovenija kot del Evropske unije na tem področju prva in vodilna. Zakaj ne bi prinesla lastnega znanja kot prispevek svoje pameti, zakaj ne bi Slovenija v nečem vodila Evropo, zakaj bi bilo vedno obratno? Res pa je, da prav dolgo ne bom mogel čakati, pritiski so prehudi..."