»Trenutno sem brez besed, enostavno uživam v trenutku, ki je nepozaben,« je takoj po prihodu v cilj v Rimu, ko je tudi uradno postal zmagovalec 107. kolesarske dirke po Italiji, dejal Tadej Pogačar (UAE Emirates). »Ne morem izbrati najlepšega trenutka dirke, to bo prišlo s časom,« je še povzel zadnje tri tedne svojega življenja, ko je povsem dominiral na italijanskih cestah, na katerih je nastopil prvič.

Čeprav je imel na paradi šampionov v večnem mestu deset minut prednosti pred tekmeci in bi celotno etapo lahko vozil varno v ozadju ter se fotografiral, je prvi kolesar sveta še enkrat pokazal, da enostavno ljubi dirkanje. V rožnati majici je poskušal pomagati svojemu sprinterju in bil na čelu glavnine vse do dveh kilometrov pred ciljem. »Žal danes nisem imel dobrih nog, da bi dlje ostal spredaj,« je bil celo malce razočaran nad svojo zadnjo vožnjo na dirki, a je hitro nadaljeval: »Še dobro, da so bile dobre vse dni pred tem.« Izjemno nasmejani in popularni Pogi se je prepustil čustvom in ob rimskem Koloseju užival v podelitvi nagrad ter poslušanju državne himne, ki jo je tudi ponosno zapel. Zadnji sprint na dirki je sicer pripadel Belgijcu Timu Merlierju, ki je prišel do tretje etapne zmage. Enako število jih je zbral tudi Jonathan Milan in tako postal najboljši sprinter na Giru, Antonio Tiberi pa najboljši mladi kolesar.

Preberite tudi komentar: Pogačar rešil letošnji Giro, a mu zadal zadnje opozorilo

Vse druge delal počasne

Nad predstavami kolesarja s Klanca pri Komendi, ki je bil danes obarvan rožnato, so bili navdušeni vsi – tudi njegovi tekmeci. »Dirka po Italiji je bila za Tadeja zelo pomembna. Prvi teden dirkanja je še spoznaval, koliko ljudem pomeni rožnata majica. To so bile njegove sanje in sedaj jih je izpolnil,« je povedal šef ekipe UAE Emirates ​Mauro Gianetti in tako potrdil, da je bil nastop na Giru njegova ideja.

»Ker sem sam kolesar, vem, kako težko je priti že v beg, kaj šele zmagati na etapi. Da pa tako suvereno osvojiš dirko po Italiji, je nekaj neverjetnega. Vesel sem, da vse to lahko spremljam iz prve vrste. To, kar zadnja leta delata Tadej in Primož Roglič, je nekaj neverjetnega in se bo zagotovo enkrat končalo. Verjamem pa, da se bomo veselili z njima še nekaj let,« je bil nad predstavami rojaka navdušen njegov konkurent na dirki ​Jan Tratnik. Z izbranimi besedami o novem kralju Gira govori tudi ​Geraint Thomas. Izkušeni Valižan je bil tretji v skupnem seštevku, za Slovencem je zaostal več kot deset minut. »Njegov talent je neverjeten. Njegov način kolesarjenja je tak, da zagotovo spada v kategorijo najboljših kolesarjev v zgodovini tega športa. Na tem Giru ni samo mene, ampak celoten peloton naredil počasnega.«

V mislih je že Tour

​Pred parado v Rimu je kapetan Emiratov v soboto še enkrat pokazal svojo premoč na dirki. Med poplavo slovenskih navijačev na vzponu na Monte Grappa in na cilju v Bassani del Grappi je novi kanibal prišel do šeste etapne zmage. Po novem samostojnem napadu, ki je tokrat trajal 35 kilometrov, je na cilju že pogledoval proti naslednjemu velikemu cilju sezone, dirki po Franciji. »Takšen napad na zmago ob veliki prednosti ni bil potreben, a enostavno sem si želel to storiti za navijače in zato, da Giro zaključim z dobrimi občutki. Noge so zelo dobre in to hočem prenesti na dirko po Franciji,« je razlagal pred številnimi slovenskimi navijači, ki so tokrat slovenskega šampiona na vzponu nekajkrat razburili.

»Nič ni bilo hujšega. Na vsakega tisočega človeka se najde takšen. Na srečo ni bilo nič hudega. Užival sem v vzdušju,« je bil na cilju sproščen, ko je slavil z več kot dvominutno prednostjo pred prvim zasledovalcem. »Čaka me nekaj dni počitka in nato že odhod na višinske priprave. Čeprav je bila ekipa tukaj izjemna, bo na Touru še močnejša. Tam bomo šli na klanec še hitreje,« je napovedal in priznal, da se zaveda, da bo konkurenca tam veliko hujša. Čeprav je na dirki po Italiji na koncu slavil s prednostjo devetih minut in 56 sekund pred Danielom Martinezom, je zagotovil, da vse ni bilo tako lahko, kot se zdi na prvi pogled. »To je kolesarska dirka, nič ni enostavno. Vseh 21 etap je treba biti zbran in osredotočen. Vsak dan moraš imeti dobre noge. Čeprav je prednost na koncu zelo velika, sama dirka ni bila enostavna,« je v slogu velikega šampiona spoštljivo govoril o tekmecih. Geraint Thomas je prepričan, da mu lahko uspe veliki dvojček. »S tem talentom, ki ga premore, ni dvoma. Morda je Jonas Vingegaard v najboljši formi na enaki ravni. Ker pa gre za kolesarstvo, imajo priložnost tudi drugi. Treba je poskušati, tudi mi smo, a tukaj nismo imeli možnosti.« Dirka po Franciji se bo začela 29. junija v Firencah v Italiji, končala pa 21. julija v Nici. Ob Vingegaardu bo Pogačarjev prvi izzivalec njegov predhodnik na najvišji stopnički pred Kolosejem v Rimu Primož Roglič.