V soboto so morali slovenski odbojkarji vložiti veliko naporov, da so strli odpor Kanadčanov, ki so v Turčijo prišli z vsemi nosilci igre. Prav soigralci Nika Mujanovića v Monzi, Stephan Maar, ki je bil s 27 točkami najbolj učinkovit igralec tekme, Arthur Szwarc in Eric Loeppky, so Sloveniji povzročali največ težav. »Že to, da so trije kanadski odbojkarji igrali v finalu italijanskega državnega prvenstva, dovolj zgovorno govori o kakovosti njihove reprezentance. V petem nizu smo se borili za vsako žogo, saj smo se zavedali, koliko točk na svetovni lestvici bi tudi v primeru minimalnega poraza izgubili,« je po težko priborjeni zmagi proti Kanadčanom dejal Jani Kovačič, libero slovenske reprezentance, ki je imela največ rezerv v bloku. V petih nizih so v tem elementu igre dosegli le štiri točke, Kanadčani kar deset več, a so bili Slovenci veliko boljši na servisu ter malenkost pri sprejemu in v napadu.

Z zmago proti Poljski bogatejši za 15,79 točke

Z minimalno zmago proti Kanadi je slovenska reprezentanca na svetovni lestvici FIVB dobila le 0,77 točke, toda če bi peti niz pripadel njenemu nasprotniku, bi bila ob 10,79 točke. V drugačnem položaju je bila proti Poljakom, ki so v Antalji v treh tekmah izgubili le en niz (proti Kanadi), s 3:0 pa so premagali Nizozemsko in ZDA. Tudi če bi Slovenija izgubila z 0:3, bi bila le ob 4,21 točke, zmaga brez izgubljenega niza pa jim je prinesla 15,79 točke.

Do devete zmage na 17. medsebojnem obračunu so slovenski odbojkarji prišli z odlično igro v vseh elementih igre. Z izjemo bloka so bili izbranci poljskega selektorja Nikole Grbića, ki so v Turčijo prišli brez nekaterih nosilcev igre, povsod drugod v podrejenem položaju. V prvem nizu so slovenski odbojkarji vodili že z 18:11, in čeprav so se jim Poljaki približali na tri točke zaostanka, njihova zmaga ni bila vprašljiva. Do prednosti štirih točk so v drugem nizu prišli po dveh asih Tončka Šterna za vodstvo s 13:9, v tretjem pa so na servis Gregorja Ropreta in po napadu Tineta Urnauta Poljakom pobegnili za pet točk (18:13). Z osmim slovenskim asom je tekmo končal Klemen Čebulj.

»Po prvem tednu je misli veliko, še posebej po tekmi s Poljsko. Najpomembnejši je bil odnos igralcev na vseh štirih tekmah in resnično cenim vse, kar so naredili v zadnjih treh tednih. Vsak lahko vidi, da se igralci za vsako točko borijo z enakim čustvenim nabojem in predanostjo, da so te tekme cilj njihovega življenja – in to je bilo v kar nekaj trenutkih v tem prvem tednu odločilno. Toda narejenega ni še nič, pred nami je še osem tekem in veliko dela, še posebej, ker vemo, da je vsaka tekma drugačna, tu so še potovanja in drugačni pogoji. Moramo poskrbeti za regeneracijo, za zdravje in misli že usmeriti k naslednjemu nasprotniku na Japonskem,« je po koncu prvega turnirja lige narodov – Slovenija je po štirih krogih z desetimi točkami druga, prva je Italija s točko več – dejal njen selektor Gheorghe Cretu.

Na svetovni lestvici že na petem mestu

Z zmago proti Poljski in po včerajšnjem porazu Brazilije proti Italiji je slovenska reprezentanca na svetovni lestvici FIVB zdaj že na petem mestu. S 331,50 točke je med reprezentancami, ki še nimajo zagotovljenega mesta na olimpijskih igrah v Parizu, na drugem mestu za Italijo (361,86) in pred Argentino (308,12), Kubo (261,17) in Srbijo (249,43). Drugi turnir v Fukuoki od 5. do 9. junija bo zelo pomemben in po njem bi že lahko bila med potniki za Pariz. Igrala bo proti Turčiji, Braziliji, Japonski in Bolgariji. Zlasti tekmi s Turčijo in Bolgarijo bi jim v primeru poraza lahko odnesli veliko točk, v primeru obeh zmag pa bi že pred turnirjem v Stožicah, ki bo od 18. do 23. junija, uresničili svoje sanje.