Slovenski selektor Matjaž Kek zaradi poškodb v zapisnik ni mogel uvrstiti Kurtića, Blažiča in Črnigoja, že pred zborom sta odpadla Sikošek zaradi poškodbe in Mevlja, ki je brez kluba. Ker je bila Slovenija velik favorit, je bil taktični načrt pripravljen predvsem za ofenzivni del, saj se San Marino brani z desetimi igralci izza žoge. Za razbijanje takšnega bunkerja je treba igrati hitro, agresivno, natančno, zbrano, potrpežljivo in izkoriščati ponujene priložnosti. Ob ofenzivni taktiki je logično, da sta bila v začetni enajsterici umetnika Lovrić in Zajc, v napadu pa ob Šešku še argentinski Slovenec Vombergar, ki je za tokratno akcijo prepotoval pol sveta.

Kek se je posul s pepelom

»Čestitke za zmago. To je bilo bolj ali manj vse. Takšna je bila naša igra, zato bom raje odgovarjal na vprašanja,« je bil slovenski selektor Matjaž Kek presenetljivo kratek na začetku druženja z novinarji. Najprej se je posul s pepelom: »Izbor igralcev ni bil najprimernejši, nato smo vse skupaj popravili. Glede tega sem bolj jezen na sebe kot na igralce. Ko ne dosežeš gola, se začne pojavljati nervoza. Nekateri niso igrali na primerni ravni do sebe, soigralcev, stroke, kulise, ki je bila dobra za ime tekmeca. Na koncu je najpomembnejša zmaga, a moramo ostati objektivni, trezni in realni v ocenjevanju tistega, kar smo naredili. Izpolnili smo cilj šestih točk, a šele zdaj se bodo začele deliti karte in se bodo točke težko osvajale.«

Slovenci so preveč napadali v širino namesto po globini. Ob tem je bila očitna razlika med desno stranjo, kjer sta bila razigrana Zajc in Stojanović, medtem ko sta bila na levi strani povsem nenevarna Verbič in Karničnik, ki sta z žogo pogosto imela potezo preveč in ubijala ritem. Navijači so na prvo slovensko priložnosti čakali do 19. minute, ko je strel Zajca vratar gostov Benedetti izbil v kot. Dve minuti kasneje je strel Bijola s parado preusmeril v prečko, odbito žogo pa je Karničnik še enkrat poslal v okvir gola. Ker ni bilo pravih žog za napadalca Šeška in Vombergarja, je bila Slovenija najnevarnejša iz prekinitev, iz katerih je skoke dobival poveljnik obrambe Bijol. Korošec je moral po 36 minutah z igrišča zaradi udarca v glavo ob kotu, ko nekaj trenutkov ni vedel, kje je, in dobro ga je zamenjal debitant Drkušić. Z bližanjem konca prvega polčasa je rasla tudi živčnost slovenskega selektorja Keka, ki je zahteval več presinga in teka.

Verbič nezadovoljen ob menjavi

Ko je Slovenija po desetih minutah drugega polčasa dvignila ritem, je v 57. minuti, ko sta ob robu igrišča že čakala za vstop rezervista Balkovec in Vipotnik, vendarle prišla do vodilnega gola tudi s kančkom sreče. Branilci San Marina so blokirali strel Zajca, najboljšega Slovenca na igrišču, odbitek pa je s trzajem telesa v gol pospravil iznajdljivi Šeško. Tri minute pozneje je bilo že končnih 2:0, ko je predložek Vipotnika v avtogol spremenil poveljnik obrambe gostov Di Maio. »Ker nekateri niso v želeni formi, nam je manjkalo hitrosti na obeh bokih. Dobra stvar pa je, da imamo napadalce, ki zabijajo gol,« je dodal Kek, ki ga junija čaka velik izziv s tekmama proti Finski in Danski, saj se bodo nekatera nacionalna prvenstva končala več kot mesec dni pred tekmo v Helsinkih.

Ob zmagi je ostal grenak priokus, saj je imel Verbič po upravičeni zamenjavi glede na igro verbalni spor s selektorjem Kekom, ko je menda tudi vrgel dres v steno na klopi. »Dokler bom na čelu, bodo pravila. V nekem trenutku je morda pozabil, da mora ostati na klopi in spodbujati soigralce. Tudi ko ne igraš dobro, se je treba znati obnašati. Ni pa bilo nekaj velikega,« je pojasnil Kek.

Na današnji prvi tekmi drugega kroga v slovenski skupini H je Kazahstan pripravil veliko senzacijo, saj je po preobratu premagal Dansko s 3:2 (0:2). Ko so Danci po prvem polčasu vodili z 2:0 z dvema zadetkoma 20-letnega napadalca Atalante Rasmusa Hojlunda, ki je v kvalifikacijah že pri petih zadetkih, je kazalo na gladko zmago gostov. V drugem polčasu je Danska še v 70. minuti vodila z 2:0, nato pa je Kazahstan s tremi goli v 16 minutah šokiral tekmeca, ki je igral preveč lagodno. Danci so imeli veliko pripomb k sojenju Simovića iz Srbije, saj je dosodil enajstmetrovko, iz katere so gostitelji dosegli prvi gol, čeprav je žoga zadela branilca v ramo in ne v roko.

Izidi 2. kroga: Slovenija – San Marino 2:0 (0:0), Kazahstan – Danska 3:2 (0:2, Zajnutdinov 73/11m, Tagjbergen 86, Ajmbetov 89; Hojlund 21, 36), Severna Irska – Finska 0:1 (0:1, Kallman 28). Vrstni red: Slovenija 6, Danska, Kazahstan, Finska in Severna Irska po 3, San Marino 0.