Svetovni prvak elitnega motociklističnega razreda motoGP Francesco Bagnaia (Ducati) je začel braniti naslov v velikem slogu. Na prvi preizkušnji sezone 2023, veliki nagradi Portugalske, je Italijan namreč zmagal tako nadanašnji »redni« dirki kot na sobotni premierni sprinterski, s čimer je Portimao zapustil z maksimalnim izkupičkom 37 točk (25 za današnjo zmago in 12 za sobotno). Drugi je bil danes Španec Maverick Vinales (Aprilia), tretji Italijan Marco Bezzecchi (Ducati), v soboto pa je na drugem mestu končal Španec Jorge Martin (Ducati), tretji pa je bil nekdanji večkratni svetovni prvak, njegov rojak Marc Marquez (Honda), ki je to, da se vrača v najboljšo formo, sicer potrdil s tem, da je bil najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah – te določajo startne položaje tekmovalcev tako za sobotno kot nedeljsko dirko.

Dvanajst krogov dolgo sprintersko tekmo je Marquez tudi začel v vodstvu, a nato popustil, zanimivo preizkušnjo, ki se je takoj izkazala za veliko popestritev konca tedna, pa je Bagnaia dobil za tem, ko je krog pred koncem na prvem mestu prehitel Martina. »Všeč mi je format sobotne dirke, na kateri sem precej užival, bilo je res zabavno,« je povedal Francesco Bagnaia. Marquez je odlično začel tudi včerajšnjo dirko, a se je v vodstvu obdržal le dva kroga, ko so ga prehiteli trije dirkači, pa je šlo zanj s slabega še na slabše. Zaradi prepoznega zaviranja pred vstopom v zavoj se je namreč zaletel v Portugalca Miguela Oliviero na aprilii, pri čemer jo je sam odnesel brez posledic, medtem ko je domačinu medicinsko osebje moralo pomagati že ob stezi, kasneje pa so ga odpeljali v bolnišnico. Oliviera je tako postal že tretja »žrtev« konca tedna, saj se je Pol Espargaro huje poškodoval že na petkovem treningu, Enea Bastianini pa si je na sobotni sprinterski dirki zlomil ključnico.

Po omenjenem razburjenju je vodstvo kaj kmalu prevzel Bagnaia in ga nato do konca dirke ni več izpustil iz rok, zato je bilo še najbolj zanimivo v boju za preostali mesti na stopničkah, ki sta si ju ob koncu priborila Vinales in Bezzecchi. »Takšnega začetka sezone sem si lahko le želel, v enakem ritmu želim tudi nadaljevati. Je bila pa dirka kar dolga, po krajši sobotni sem kar malce pozabil, kako dolgo traja 'prava',« je po zmagi povedal Bagnaia, medtem pa je bil z drugim mestom zadovoljen tudi Maverick Vinales: »Dobro sem se počutil, škoda, da sem zamudil priložnost, da bi se boril za zmago. Sem pa vseeno vesel, saj smo dobili potrditev, da se bomo letos borili za vrh.«

Naslednja dirka, velika nagrada Argentine, bo na sporedu že konec tedna.