V Evropi bo predlagana uredba o poročanju podjetij o trajnosti poslovanja po pričakovanjih vplivala na skoraj 50 tisoč subjektov - kar je več kot štirikrat večje število, kot jih poroča danes. Razkritja o področjih okolja, družbe in upravljanja (ESG) bodo morale pripraviti tudi hčerinske družbe podjetij v EU.

Vedno glasnejši so tudi vlagatelji, ki od podjetij razumljivo zahtevajo razkritje trajnostnih kazalnikov in z njimi povezanih tveganj ter strategij za njihovo zmanjševanje. 73 odstotkov vlagateljev navaja, da to prispeva k njihovim odločitvam glede naložb. Stranke želijo vedeti podrobnosti o tem, kako potekata proizvodnja in nabava njihovih izdelkov. V nedavni globalni raziskavi je 62 odstotkov potrošnikov izjavilo, da so pripravljeni spremeniti svoje nakupovalne navade, da bi zmanjšali vpliv na okolje, 50 odstotkov potrošnikov pa pravi, da so pripravljeni za trajnostne blagovne znamke plačati višjo ceno. Podjetja že uvajajo spremembe, potrebne za soočanje s podnebnimi spremembami. Ker vlade, celotne panoge in trgi še naprej prerazporejajo kapital v smeri zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, bi lahko skupni ukrepi vsem regijam sveta prinesli koristi, med katerimi so gospodarska rast, prihodki in nova delovna mesta.

Izgradnja trajnostne informacijske infrastrukture

Microsoft organizacijam pomaga vzpostaviti transparentnost in vpogled, potrebna za upravljanje svojega vpliva na okolje, vključitev trajnosti v organizacijo in vrednostne verige ter ustvarjanje novih vrednot v spreminjajočem se svetu.

Petra Čiček, vodja trajnostnega razvoja pri Microsoftovi skupini za Srednjo in Vzhodno Evropo

»Trajnostno delovanje je tako naša odgovornost kot naša priložnost in je edina pot naprej. Če pomislimo na vse, kar počnemo (ali bi lahko storili) za soočanje s podnebnimi spremembami, gre za stvari, ki nam lahko pomagajo reševati tudi druge izzive - digitalne storitve pomenijo manj papirja in odpadkov, hibridno delo pomeni manj potovanj, več časa in hitrejše sodelovanje, zmanjšanje onesnaženosti zraka pomeni manj zdravstvenih težav, energetsko učinkovite stavbe pa pomenijo boljšo kakovost življenja,« je povedala Petra Čiček, vodja trajnostnega razvoja pri Microsoftovi skupini za Srednjo in Vzhodno Evropo.

V poročilu Svetovnega gospodarskega foruma podnebna vprašanja kot del poslovne strategije niso več izbira, temveč nujnost, saj je 5 od 10 največjih poslovnih tveganj povezanih z okoljem. Podnebne spremembe neposredno ali posredno vplivajo tudi na preostala tveganja.

»Podjetja, ki v središče svoje strategije postavljajo trajnostni pristop, bodo dolgoročno pridobila konkurenčno prednost - pritegnila bodo odlične zaposlene, potrošniki jim bodo dajali prednost pred konkurenco, odporna pa bodo tudi na podnebne izzive. Prihodnji uspeh organizacij bo odvisen on njihove sposobnosti, da se odzovejo na trajnostne zahteve in priložnosti v naslednjih nekaj letih,« je dodala Petra.

Dobro za posel, dobro za planet

Štiri velike vrednostne verige - prehranska, energetska, infrastrukturna in modna - so odgovorne za več kot 90 odstotkov pritiska na biotsko raznovrstnost, ki ga povzroča človek, 77 odstotkov potrošnikov pa želi kupovati od podjetij, ki si prizadevajo za boljši svet. Organizacije tako potrebujejo boljši pregled nad okoljskim odtisom svojega celotnega poslovanja, izdelkov in vrednostnih verig, vendar je te podatke težko zbrati, saj prihajajo od dobaviteljev in drugih partnerjev zunaj organizacije. Z uvedbo tehnologije pri strankah in partnerjih lahko podjetja dosežejo pozitiven globalni vpliv, ki ga pospešujejo naložbe, sodelovanje pri oblikovanju politik in zavezanost inovacijam. Podatkovno usmerjen pristop lahko organizacijam pomaga pridobiti celovite podatke in zagotoviti preglednost nad izpusti v podjetjih.

Microsoft organizacijam pomaga odpraviti podatkovne silose pri vseh virih izpustov in uporablja javno dostopen podatkovni model Microsoft Cloud for Sustainability z rešitvijo Microsoft Sustainability Manager, s katero lahko organizacije pridobijo podatkovno podprt vpogled v izpuste ogljika v realnem času. Z rešitvami podjetja Microsoft in njegovih partnerjev v oblaku Microsoft Cloud for Sustainability lahko podjetja poenotijo podatkovno obveščanje, vzpostavijo trajnostno informacijsko infrastrukturo, zmanjšajo vpliv poslovanja na okolje in ustvarijo trajnostne vrednostne verige. Microsoft Sustainability Manager organizacijam omogoča beleženje, poročanje in zmanjševanje vpliva na okolje z vse bolj avtomatiziranimi podatkovnimi povezavami, ki poenostavijo pridobivanje uporabnih spoznanj. Rešitev prav tako poenostavlja integracijo podatkov, izračune in poročanje v celotni organizaciji in vrednostni verigi. Danes se ta rešitev osredotoča na izpuste ogljika, sčasoma pa bo organizacijam omogočila tudi beleženje, poročanje in zmanjševanje porabe vode in odpadkov.

Oblikovanje trajnostne prihodnosti

Microsoftova raziskava je pokazala, da je Microsoftov oblak do 98 odstotkov bolj ogljično učinkovit in do 93 odstotkov bolj energetsko učinkovit kot tradicionalni lokalno nameščeni podatkovni centri. Pozitivni učinki uporabe storitev v oblaku se bodo še povečali, saj družba še naprej izpopolnjuje načine upravljanja zmogljivosti, povečuje energetsko učinkovitost, zmanjšuje količino odpadkov in dodaja nove obnovljive vire energije. Strankam, ki že uporabljajo Microsoftov oblak, pomagamo meriti izpuste, nastale zaradi oblaka, in omogočamo, da zmanjšajo ogljične izpuste s pomočjo Microsoftove nadzorne plošče Microsoft Emissions Impact Dashboard za spremljanje vpliva izpustov.

S kombinacijo rešitev Power Apps in Microsoft Teams, latvijska letalska družba preprosto upravlja posadke prek mobilnih naprav, brezhibne integracije plač in hitrega oddajanja poročil po poletu brez uporabe papirja. Podjetje je odpravilo potrebo po tiskanju na tisoče strani poročil na mesec in čas vnosa podatkov skrajšalo z dveh dni na 15 minut. Na drugi strani Evrope so na Hrvaškem na platformi Microsoft Azure ustvarili sistem za vpis otrok v vrtce, ki upravlja tudi administrativne funkcije. V primerjavi z lokalno infrastrukturo so s tem za 30 odstotkov zmanjšali stroške infrastrukture in za 70 odstotkov čas, potreben za nakup in namestitev infrastrukture.

»Biti moramo pozorni in optimistični ter se osredotočiti na stvari, ki jih lahko naredimo danes, ter z drugimi deliti to, kar počnemo, svoje znanje in najboljše prakse. Sodelujmo. Noben posameznik, podjetje, vlada ali organizacija tega ne more doseči samostojno ali ločeno od ostalih. V podjetju se vse začne z razumevanjem obstoječega stanja - z združevanjem podatkov iz 'različnih silosov' v vaši organizaciji, odločanjem, ki temelji na pravih informacijah, ter postavljanjem jasnih in zavezujočih ciljev. Imamo vso potrebno tehnologijo in rešitve, da podpremo ta korak,« je zaključila Petra.

Pri zmanjšanju izpustov ogljika gre za prizadevanja znotraj vrednostne verige. Podjetja lahko le s skupnim delovanjem pospešijo napredek pri doseganju skupnih trajnostnih ciljev. Microsoft skupaj s partnerji in strankami nadaljuje svoje poslanstvo vsakemu posamezniku in organizaciji omogočiti, da doseže več.