Še tretji dan zapored je veter v olimpijskem Lillehammerju prestavil začetek tekmovanja smučarskih skakalk. Tokrat je žirija na ugodne razmere morala čakati dlje časa. Po treh prestavitvah se je zadnja tekma pred zgodovinskimi poleti v Vikersundu vendarle začela s skoraj dveurno zamudo. Zahtevne razmere z močnim vzgonskim vetrom so bile dober test tudi za tekmovalno žirijo, v kateri ima pomembno besedo SlovenecMiran Tepeš. Čeprav bo letalnico v Vikersundu lahko preizkusilo le 15 skakalk, ki so trenutno v najboljši formi, je jasno, da je tudi znotraj te skakalne elite velik razpon nivoja skokov. To se je videlo tudi sinoči, ko so odgovorni ves čas morali prilagajati naletno rampo.

Na vrhu aktualni svetovni prvakinji

Do svoje petnajste zmage v karieri in sedme to sezono je prišla Nemka Katharina Althaus, ki si je zajetno prednost pred tekmicami nabrala že s prvim skokom. Trikratna svetovna prvakinja iz Planice je v finalu brez večjih težav odbila napad svetovne prvakinje iz velike naprave Alexandrie Loutitt in prve skakalke zime Eve Pinkelnig ter si tako priborila najboljšo možno popotnico pred zgodovinskim trenutkom za ženske skoke. »Povsem sem pripravljena na Vikersund. Resnično sem navdušena,« se je Nemka po koncu tekme bolj veselila prihajajočih poletov, kot nove zmage. »Pred velikim dogodkom sem bolj navdušena kot nervozna,« je še dodala in se z nasmehom odpravila na pot proti največji skakalnici na svetu.

Ženske v Vikersundu najprej čakata dva uradna treninga v petek in soboto, nato pa še premierna tekma na letalnici v nedeljo. Ta ne bo štela za točke svetovnega pokala, bo pa dala končno zmagovalko letošnje turneje surovi zrak. V tem seštevku, ki zmagovalki prinaša nagrado 40.000 evrov, ima lepo prednost dobrih 20 točk Slovenka Ema Klinec, z današnjo zmago pa se je na drugo mesto prebila prav Katharina Althaus.

V Vikersund od Slovenk le Nika Križnar in Ema Klinec

Premierni nastop na letalnici sta si priborili tudi dve varovanki trenerja Zorana Zupančiča. Znotraj najboljše petnajsterice tekmovalk na turneji sta Ema Klinec in Nika Križnar. 24-letnica iz Žirov je ta hip celo najbolj vroče ime ženskih skokov, saj je na turneji surovi zrak zabeležila prvo, drugo, tretje in danes še šesto mesto. Vnovičnega naskoka na zmagovalni oder jo je stal slabši prvi skok, v finalu pa potrdila, da je pripravljena na svoj prvi polet. »V prvem skoku sem storila napako. Vseeno je bil skok dovolj dober, da sem v finalu skakala z najboljšimi. Malce je zmanjkalo za nove stopničke, a sem zadovoljna. S takšnimi skoki grem z veseljem preverit, kaj nam bo postregel Vikersund,« navdušenja pred prvim poletom v karieri ni skrivala Ema Klinec.

Lanskoletna zmagovalka turneje Nika Križnar je letos na sedmem mestu seštevka in zmage ne bo ubranila. Z dvigom forme po svetovnem prvenstvu pa si je vseeno priborila priložnost, da prvič poizkuša prebiti magično mejo dvestotih metrov. »Delno sem zadovoljna. Prvi skok je bil zelo lep, vesela sem tega. S tem skokom grem naprej, v drugem sem želela preveč. Proti Vikersundu se vseeno odpravljam vesela in z nasmeškom,« navdušenja pred prihajajočim koncem tedna ni mogla skriti niti Nika Križnar.

Bolj kratek je bil glavni trener reprezentance. »Dolgo smo čakali, da se je tekma sploh začela in nato je potekala v spremenljivih razmerah. Nismo imeli največ sreče in zato tudi slabši rezultat. Sedaj bomo videli, kaj bo pokazala letalnica. Prednost 20 točk v seštevku turneje lahko pomeni veliko ali nič,« je povedal Zoran Zupančič. Z nastopi na Norveškem pa so zaključile Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar. Prvi dve sta ponovno osvojili točke za svetovni pokal, Katra Komar pa je turnejo sklenila z nehvaležnim 31. mestom.