Dvakratna svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec je na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu pokazala svoj najboljši obraz. Enajsto zmago v karieri je v smuku dosegla prepričljivo ter na tekmi majhnih razlik za več kot pol sekunde ugnala najboljšo smukačico sezone Sofio Goggia ter za slabo sekundo Laro Gut-Behrami. Mariborčanka je sezono svetovnega pokala sklenila z drugim mestom v skupnem smukaškem seštevku svetovnega pokala, v katerem je v tej zimi dosegla dve zmagi (še v Cortini d'Ampezzo) ter dve drugi mesti (Sankt Moritz in Cortina d'Ampezzo).

Škoda, da je konec sezone

»Škoda, ker je že konec sezone. Lepo bi bilo, če bi se še kar nadaljevala,« je prvi vtis za avstrijsko nacionalno televizijo v nemškem jeziku strnila Ilka Štuhec. »Sezona je pokazala, da sem sprejemala prave odločitve. Ponosna sem na dosežke. Logično je, da bom skušala v prihodnji sezoni dosežke nadgraditi ter osvojiti mali smukaški kristalni globus,« je odgovarjala Avstrijcem, ki so v tej sezoni najboljšo Slovenko kovali v nebo. Smukaški uspehi so v alpskem smučanju namreč najbolj cenjeni po vsem svetu.

Štajerki proga v Pirinejih ustreza, saj ima veliko drsalnih delov, v katerih je najboljša na svetu. Že na obeh treningih je bila zelo hitra, saj je dosegla četrti in drugi čas, a je igral veliko vlogo veter, zato je bila tekma nepredvidljiva. Narava je poskrbela za enakovredne pogoje vsem smučarkam, v katerih pa je bila Štajerka preprosto najboljša. Smučala je izjemno napadalno ter dokazala, da je polna samozavesti. »Zmage nisem pričakovala, vedela pa sem, česa sem sposobna, saj sem bila zelo hitra že na treningih. Zelo dobro sem se prilagodila na spomladanske snežne razmere. Očitno sem bila hitra, če sem zmagala s tako visoko prednostjo. A sem vseeno pustila nekaj časa na progi,« je bila nasmejana Ilka Štuhec. Prepričljivo najboljša smukačica sezone je bila Sofia Goggia. Italijanka je tretjič zapored osvojila mali kristalni globus.

Zadnji smuk Ganonga in Clareya

Zanimivo je, da je moški smuk potekal na isti progi kot ženski. Zmagovalec Avstrijec Vincent Kriecmayr je bil tri sekunde in 76 stotink hitrejši od Ilke Štuhec, ki jo je za dobro sekundo ugnal tudi mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh, ki je bil edini Slovenec na tekmi. Korošec je v svojem smukaškem debiju svetovnega pokala zasedel zadnje, 25. mesto. Najhitrejšo deseterico pri moških je ločilo natanko pol sekunde, kot zadnji pa je točke svetovnega pokala s 15. mestom dosegel Marco Odermatt. Švicarju do mejnika Hermanna Maierja, ki je v sezoni 1999/2000 osvojil 2000 točk svetovnega pokala, manjka še 158 točk, kar pomeni, da mora na svojih zadnjih dveh tekmah v tej sezoni, superveleslalomu in veleslalomu, zmagati in biti tretji, ali osvojiti dve drugi mesti. Mali kristalni globus najboljšega smukača sezone je prepričljivo osvojil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde.

Moška smukaška sezona je bila zadnja za številne legende hitrih disciplin. Že pred finalom sta se od tekem poslovila Švicar Beat Feuz in Avstrijec Matthias Mayer, ki sta skupaj osvojila številne naslove olimpijskih in svetovnih prvakov. Danes sta se zadnjič po smukaški strmini spustila Kanadčan Travis Ganong in Francoz Johan Clarey. Zanimivo je, da je slednji skoraj dve desetletji krojil smukaški vrh, a ni dosegel niti ene zmage. V svetovnem pokalu je bil 42-letni Francoz sedemkrat drugi, hkrati pa je osvojil tudi naslova olimpijskega (lani v Pekingu) in svetovnega podprvaka (pred štirimi leti v Areju). »V zadnjih dveh zavojih mi je nekoliko popustila zbranost, sicer pa sem z nastopom zadovoljen,« je strnil vtise Rok Ažnoh ter priznal, da je imel 15 minut pred startom malce treme. Kot pravi, se je sprostil z dihalnimi vajami.

Danes ženski peteroboj

Danes bosta v Andori zadnja dva superveleslaloma v ženski (ob 10. uri) in moški (ob 11.30) konkurenci. Od Slovencev se nihče ni uvrstil med najboljših 25 v skupnem seštevku, tako da bo tekmovala le Ilka Štuhec po zaslugi osvojenih točk svetovnega pokala. »Tudi na današnjem superveleslalomu bom dala gas na polno,« obljublja Mariborčanka. Mali kristalni globus si je že zagotovil Švicar Marco Odermatt, pri ženskah pa se obeta zanimiv boj med Eleno Curtoni (zbrala je 332 točk), Laro Gut-Behrami (313), Cornelio Hütter (307), Ragnhild Mowinckel (306) in Federico Brignone (288), ki se je izkazala s četrtim mestom v smuku.