Stavka se bo po napovedih sindikata Verdi v mestih Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München in Stuttgart začela v petek zjutraj, končala pa v soboto zvečer.

Po izračunih ADV bo odpovedanih 2340 domačih in mednarodnih letov. »Dejstvo, da bo v petek posledice konflikta čutilo več kot 295.000 letalskih potnikov, ni razumno. Rešitve je treba poiskati za pogajalsko mizo, ne pa na hrbtih potnikov,« je dogajanje komentiral izvršni direktor ADV Ralph Beisel.

Po dogovoru sicer ne bodo ovirani leti letal, namenjenih dostavi pomoči v Turčijo in Sirijo, ter leti z visokimi udeleženci varnostne konference v Münchnu, so zatrdili organizatorji akcije.

Na letalskem vozlišču Frankfurt je bilo za petek napovedanih 1005 prihodov in odhodov letal. Zaradi stavke bo na škodi 137.000 potnikov, so sporočili iz upravljalca letališča Fraport.

Upravljalec letališča v Hamburgu medtem poroča o 32.000 prizadetih potnikih, v Münchnu o spremembah pri 700 prihodih in odhodih, v Stuttgartu pa o negativnih posledicah za 162 letov in 20.000 potnikov.

Odpovedane povezave z Brnikom

Zaradi stavke so odpovedane tudi povezave z Brnikom, in sicer oba prihoda in odhoda nemškega prevoznika Lufthansa na liniji s Frankfurtom ter prihod in odhod Lufthanse na liniji z Münchnom. »Ker je vezan na prihod letala prejšnji dan, je odpovedan tudi sobotni jutranji odhodni let Lufthanse v Frankfurt,« so za STA pojasnili v upravljalcu ljubljanskega letališča Fraport Slovenija.

Po navedbah dpa bo posebej veliko škodo na račun sindikalne akcije beležil prav največji nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki ga je močno prizadel že sredin izpad računalniških sistemov. Iz podjetja so sporočili, da bo odpovedanih 1200 letov, vezanih na letališči Frankfurt in München. Končna številka bo glede na vključenost več letališč še višja.

Stavka je sicer posledica nesoglasij med sindikalisti ter nemškimi zveznimi in lokalnimi oblastmi pred novim krogom pogajanj o enoletni kolektivni pogodbi za javne uslužbence, napovedanim za 22. in 23. februar. Sindikata Verdi in dbb za približno 2,5 milijona javnih uslužbencev zahtevata 10,5-odstotno zvišanje plač oz. najmanj 500 evrov višje plače.

Poleg tega tečejo tudi pogajanja o kolektivnih pogodbah za varnostno letalsko osebje, zaposleno na nacionalni ravni, in letališko osebje, zaposleno na lokalni ravni. Za varnostno osebje se denimo zahteva zvišanje dodatkov.

»Inflacija, visoke cene energije in hrane so mnoge delavce pahnile v stisko,« je pojasnila podpredsednica Verdija Christine Behle. »Mnogi ne vedo več, s čim plačati najemnino in napolniti hladilnik. Za preživetje potrebujejo občutno več denarja,« je dodala. Nemčija po njenih besedah beleži izjemno pomanjkanje letališkega osebja, ki ga je mogoče odpraviti le z bolj privlačnimi plačami.

V Nemčiji sta bili že minuli mesec izvedeni tudi stavki na letališčih v Berlinu in Düsseldorfu.