Letošnja sezona smučarskih skokov je bila do zdaj zelo monotona. Na prvih trinajstih posamičnih tekmah smo videli le štiri različne zmagovalce. Na najvišjo stopničko so do včeraj stopili zgolj Poljak Dawid Kubacki (5), Norvežan Halvor Egner Granerud (4), Anže Lanišek (3) in Stefan Kraft (1). Omenjena četverica je navadno zasedla tudi preostala mesta na zmagovalnem odru, saj je do stopničk uspelo priti samo še petim drugim skakalcem.

Na prvi od treh tekem v Saporu se je stanje nekoliko spremenilo, saj je najboljši skakalec lanske zime, domačin Rjoju Kobajaši, svoje ime zapisal ob bok največjim štirim tudi na najvišji stopnički. Šestindvajsetletni skakalec je bil do zdaj le bleda senca lanskega šampiona, ki je zmagoval kot po tekočem traku. Na prvih tekmah je trikrat celo ostal brez točk svetovnega pokala, vse skupaj pa je pripeljalo do tega, da v Zakopane sploh ni potoval in se je odločil za daljši trening na domačih tleh.

Poteza se je izkazala za zadetek v polno, saj je včeraj, predvsem v finalni seriji, spominjal na svojo najboljšo izdajo. V zahtevnih razmerah, z močnim vetrom v hrbet, je z drugega mesta napredoval do svoje 28. zmage v karieri. V finalu je brez težav ugnal tudi letošnjega kralja svetovnega pokala Dawida Kubackega. »Tega nisem pričakoval. Zagotovo sem imel prednost pred tekmeci, ker sem zadnja dva tedna tukaj v Saporu lahko treniral. Imel sem tudi srečo, ki je bila tudi tokrat potrebna,« je po koncu tekmovanja razlagal Rjoju Kobajaši, peti zmagovalec posamične tekme v tej zimi. Preostanek zmagovalnega odra je bil v skladu s potekom sezone, saj je na drugo stopničko stopil Kubacki, tretji pa je bil Norvežan Granerud.

Slovenski skakalci so imeli težave s prilagajanjem

Uspeh slovenske reprezentance je letos odvisen od nastopa Laniška, ki se je edini sposoben boriti za mesta povsem pri vrhu. Na prvi tekmi v deželi vzhajajočega sonca ni nastopil slabo, toda s prav nobenim skokom na Okurajami se ni boril za sam vrh. Kot je povedal, je imel veliko težav s prilagajanjem na časovno razliko in je nastopil zelo utrujen. Zato nad končnim šestim mestom ni bil razočaran. »Glede na težave s spanjem je šesto mesto odličen rezultat. Upam, da ga bom od zdaj le še stopnjeval,« je povedal tretji skakalec zime Anže Lanišek.

Še bolj od skakalca z vzdevkom Žaba je bil s sedmim mestom zadovoljen Timi Zajc. »Stvari se počasi popravljajo. Morda se je zgodila manjša napaka v prvi seriji, vendar sem vesel sedmega mesta,« je kljub najboljšemu izidu sezone še videl možnosti za napredek mladi skakalec iz Hramš. Njegov nasmeh ob skakalnici je bil še toliko širši, ker se prihodnji teden bližajo prvi poleti v sezoni, Zajc pa je aktualni svetovni podprvak v tej atraktivni skakalni disciplini.

Preostali del slovenske skakalne flote je nastopil v skladu s potekom celotne letošnje sezone. Peter Prevc in Žiga Jelar sta se uvrstila v najboljšo dvajseterico, do točk pa je prišel še Lovro Kos. Brez dveh skokov na tekmi sta ostala Domen Prevc in Žak Mogel, ki je izpadel že v kvalifikacijah. »Danes smo dosegli lep ekipni uspeh, morda je manjkala le pika na i, da bi se borili za zmagovalni oder. Ampak po manjših težavah, ki smo jih imeli s prilagajanjem, sta dva med najboljšo deseterico vrhunski rezultat,« je nastop ekipe ocenil glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota. Skakalce danes in jutri na Okurajami čakata še dve tekmi za svetovni pokal.