Otvoritev letošnjega 6. Zimskega festivala bo potekala 28. februarja s koncertom tenorista Rolanda Villazóna. Mehiški operni pevec se je s številnimi mednarodnimi nastopi uveljavil kot eden najbolj vsestranskih umetnikov našega časa. V časniku The Times je bil opisan celo kot »najbolj očarljiv divo našega časa«, v Guardianu pa so njegov umetniški čut opisali: »Osupljiv kot vedno, ko spaja zvok, smisel in geste v brezkompromisnem stremljenju k iskrenosti«. Tenorista bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom italijanskega dirigenta Alfonsa Scarana, ki je letos gostoval tudi na jubilejnem 70. Ljubljana festivalu. Uspešni mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra bodo nastopili 1. marca pod taktirko ustanoviteljice Žive Ploj Peršuh. Kot glasbena gosta se jim bosta na odru pridružila srbski violinist Robert Lakatoš in glavni klarinetist orkestra Luksemburške filharmonije Arthur Stockel.

Berliozov Rekviem izraža hrepenenje po veri, ozaveščenosti te potrebe in čaščenju. Hipoma lahko v njegovi interpretacji zaslutimo mir, toda prevladujoči ton je tragičen. Mogočni Rekviem, ki zahteva veliko zasedbo, med drugim šestnajst pavk v parih, štiri gonge in štiri skupine trobil, bodo 2. marca izvedli Orkester Slovenske filharmonije ter zbori. Vodil jih bo eden najbolj iskanih dirigentov na svetu Charles Dutoit, kot solist pa bo nastopil tenorist Branko Robinšak.

Del letošnjega Zimskega festivala bo tudi 1. Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana. Gre za prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Svoje znanje in izkušnje bo na dveh finalnih večerih 3. in 4. marca izkazalo šest mladih pianistov, ki se bodo uvrstili v finale po dveh predhodnih etapah v Slovenski filharmoniji. Širšemu občinstvu se bodo na finalnem nastopu predstavili s klavirskim koncertom ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigiral jim bo pianist ter prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi, Ricardo Castro.

Vstopnice za 6. Zimski festival so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Eventimovih prodajnih mestih in Petrolovih bencinskih servisih. Za študente in dijake so na voljo brezplačne vstopnice za vse koncerte Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, vendar le ob predložitvi veljavne dijaške oz. študentske izkaznice. Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera tekmovanja lahko koristite 20 odstotni popust, ki ga lahko uveljavljate pri blagajni Križank. Za prvi dve etapi pa bodo na voljo brezplačne vstopnice za vse obiskovalce.