Na dosedanjih razpisih je skoraj 800 inovatork in inovatorjev ter 33 inovacijskih skupin prijavilo kar 236 inovacij in v tem obdobju smo podelili 83 zlatih, 103 srebrnih in 50 bronastih priznanj. Rezultati nam vlivajo dodatno motivacijo, da se bomo trudili še naprej.

Inovacije ne prihajajo zgolj iz gospodarstva

Pri prejetih prijavah inovacij prevladujejo produktne inovacije, seveda pa ne manjka niti procesnih, trženjskih ali drugih oblik. Pred prijavitelji so v pretežni meri gospodarske družbe, imamo pa kar nekaj inovacij, ki so jih prispevali v javnem sektorju ali pa fizične osebe in so tudi na nacionalnem tekmovanju dosegla odličen rezultat. Že leta spodbujamo k prijavi na razpis vse, ki inovirajo, in ne zgolj gospodarstvo. Med dosedanjimi prijavitelji predstavljajo polovico velika podjetja (52 odstotkov), petino srednja (20 odstotkov), slabo petino mala (17 odstotkov) in dobro desetino mikro podjetja (11 odstotkov). Če pogledamo vrsto priznanj, ki so bila podeljena v dvajsetih letih, je bilo med njimi slaba tretjina zlatih, slaba polovica srebrnih in dobra petina bronastih. Poudariti pa moram, da so prijave, ki smo jih dobili do sedaj vedno odlično uvrščene kot zlate, srebrne ali bronaste. Pohval za sodelovanje praktično nismo podelili še nobenemu, kar kaže na izredno kakovostne prijave.

Z inovacijami presegamo meje

Na letošnjem razpisu GZS Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica je sodelovalo več kot 56 inovatorjev in 8 skupin z 19 inovacijami. Podelili smo 5 zlatih, 11 srebrnih in 3 bronasta priznanja. Štiri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile tudi na nacionalno tekmovanje. To so tesno obrizgan stator elektromotorja oljne črpalke za hibridni avtomatski menjalnik z dvojno sklopko (Kolektor Mobility), zaganjalnik AZF HD za kamionsko industrijo (Mahle Electric Drives Slovenija) ter Glossiq, ki se je za inovacijo Glossiq – virtualni pomočnik v svetu lepote potegoval tudi za priznanje za Inovacijski izziv 2022: z inovacijami presegamo meje. Inovacija Pipistrel Velis Electro (Pipistrel Vertical Solutions) pa je za prvo električno letalo na svetu s tipskim certifikatom Agencije za varnost v letalstvu Evropske unije prejela tudi zlato nacionalno priznanje GZS.

Podpora pri prijavah in povezovanje

Sodelujočih na naših razpisih bi bilo gotovo več, če bi lahko predvsem tistim, ki se prvič prijavljajo, lahko ponudili več konkretne pomoči pri pisanju prijave. Predvsem pa bi na povečanje števila prijav vplivalo povezovanje z ostalimi javnimi razpisi, npr. z lokalnimi skupnostmi. Kajti skozi naše sito strokovno usposobljenih članov ocenjevane komisije in preverjenih kriterijev pridejo »preverjene« inovacije, ki bi lahko na razpisih lokalnih skupnosti isti inovaciji prinesle prednost pred drugimi, ki niso bile preverjene na tak način. Lahko bi celo omogočili, da prijavitelj z eno prijavo lahko prijavi inovacijo tudi na nek razpis lokalne skupnosti ali druge institucije in s tem morda pridobi tudi denarno ali drugo vrsto nagrade.

Največjo priložnost za izkaz inovativnosti pa vidim prav v povezovanju našega sistema podeljevanja priznanj z drugimi. Izziv je v iskanju sinergij med vsemi akterji, ki spodbujajo inovativnost in določitvi ene same entitete, ki bo skrbela za razvoj inovativnosti kot motorja razvoja v državi. In na tem mestu vidim prav vse regionalne gospodarske zbornice, ki delujejo v okrilju Gospodarske zbornice Slovenije, kjer se je proces podeljevanja priznanj pravzaprav začel in ustvaril tradicijo, kot smo ji priča danes.