Ustenko je uničenje Ukrajine in dejstvo, da so morali zaradi vojne številni zapustiti domove, označil za veliko težavo za javne finance.

Dodal je, da tudi številna podjetja, ki v ruski invaziji niso bila uničena, ne delujejo s polno zmogljivostjo ali delajo le nekaj ur dnevno. »To pomeni, da se bo v proračun nateklo precej manj sredstev, kot je bilo sprva pričakovati,« je poudaril.

Kljub drastičnemu zmanjšanju vladnih izdatkov Ukrajina od februarja, ko se je začela ruska invazija, po besedah Ustenka beleži okoli pet milijard evrov (4,9 milijarde dolarjev) primanjkljaja mesečno. V Kijevu pričakujejo, da bodo primanjkljaj prihodnje leto zmanjšali na okoli 3,5 milijarde evrov (3,45 milijarde dolarjev) mesečno.

Ukrajinska vlada pričakuje, da se bo ukrajinsko gospodarstvo letos skrčilo za 35 do 40 odstotkov, je še dejal Ustenko. Po njegovih besedah gre za največji padec BDP v državi od leta 1991 oziroma od ustanovitve sodobne ukrajinske države, še poroča AFP.

Ukrajina je Mednarodni denarni sklad avgusta zaprosila za nov program pomoči. Svetovna banka je 9. septembra stroške obnove Ukrajine ocenila na skoraj 350 milijard evrov, ob tem pa opozorila, da bodo ob nadaljevanju vojne ti stroški še narasli.